Mental träning

Rädsla och skräckscenarion förstör min träning

2017-09-23 13:31 #0 av: tureberg10

Jag hoppas på tips från er här på forumet för att komma vidare. Jag är 37 år, rider på hobbynivå sedan några år tillbaka. Jag har det senaste året ridit en häst som inte var rätt för mig. Det har bl a resulterat i tre ridolyckor, innan jag landade i beslutet att våra vägar skulle skiljas. Jag har köpt en annan betydligt mer lämplig häst som passar min kunskaps- och kompetensnivå bra.
Problemet är att jag har blivit så rädd. När jag ska rida så känner jag hur kroppen spänner sig, och jag ser i huvudet hur hon ska skena iväg eller boka med mig, och hur jag kommer ramla av och slå mig. Inget av detta har ju någon koppling till verkligheten just nu, men alla som ridit vet att effekten av att rida om man är spänd och rädd är att hästen blir lika spänd och rädd.

Min fråga till detta forumet är, hur ska jag arbeta med mig själv för att bygga förtroendet för mig själv och hästen? Jag åker till tränare en dag i veckan, och då går det framåt. Problemet kvarstår när jag är själv, och ingen står och pratar med mig och lugnar mig när jag blir spänd. Jag måste hitta ett sätt att lugna mig själv och bryta tankemönster som går mot katastrofer. Men hur?

/Florence

Anmäl
2017-09-24 17:17 #1 av: rore

tureberg10

Nu är jag visserligen ingen häst expert. Men jag tänker att djur är djur och att de framförallt förmedlar sig med energier vilket vi också gör. Och att det innefattar rädsla, spändhet osv. Jag tänker också att när vi bygger tankar om katastrofer så blir det ju lätt så att de appliceras på riktiga situationer Och blir en verklighet eftersom vår kropp då är beredd på obehagligheter.

Kanske du inte ska rida din häst ensam ännu så länge. När rädslan är så stor. Utan bara umgås och lära känna. Av dina rader så känns det som om du inte haft henne så länge.

Har du provat medveten andning, eller yoga övningar. För att få stopp på dina rädda tankar?  Finns massor att läsa på nätet och ta till sig av om *man* vill.

Lycka till!

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2017-10-16 02:35 #2 av: [vandringen]

# 0

Du har fått goda råd av rore och yoga,andning med mera kan släppa många spänningar .Jag har hästvana och har ridit sen jag var riktigt liten och det är precis som ni båda skriver hästar känner in oss lika som vi känner in hästen om den har nåt hyss för sig.

När jag började rida så red jag för en man som var både sträng och rejäl,hygglig men hård och han sa redan från första början att åker jag av så ska jag upp i sadeln bums så länge jag inte var skadad och jag åkte ju så klart av och han var där direkt med frågan,har du ont om inte så kastade han upp mig i sadeln med orden,rid människa rid och det handlade inte om nån skritt utan full galopp allt för att inte rädsla skulle ta överhand.

Det var en väldigt bra metod och än i dag om jag åker av så sitter jag upp omedelbart om jag inte är skadad och det är verkligen nåt som gör att man skapar inte rädslan för att sitta upp igen och man blir inte heller spänd och stressad.

Det tar också tid att bygga upp en relation till en ny häst,ni måste få tid att lära känna varandra,skapa tilliten och trygghet ryttare och häst emellan.

Har du funderat på att göra lite andra saker med din häst och inte enbart rida,så som att longera eller hitta på andra saker som får er att börja bygga upp en fin kontakt.Känner man rädsla med att sitta upp så behöver man inte varje gång vara i sadeln för det finns så mycket annat kul man kan göra med sin häst så att den får motion.

Kanske har din tränare några förslag som känner dig och vet hur din häst beter sig.Du ska absolut inte ge upp eller ge vika för dina rädslor tvärtom så kommer det att släppa ju mer du och din häst lär känna varandra och har byggt upp samarbetet.

Nåt som är bra och som stärker förhållandet mellan dig och hästen och dessutom är så himla roligt att hålla på med är voltige som stärker både fysiskt och psykiskt men sen är frågan om din häst är van vid voltige men det är ett sätt att skapa både trygghet,balans och säkerhet vilket gör att man övervinner rädsla och tilliten mellan dig och hästen stärks.

Lycka till Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.