Relationer!

Hur förhålla mig till ex-vän?

2017-06-05 11:31 #0 av: Anonym

Egentligen hade detta väl passat bäst på Relationer i Fokus, men dels kan man inte skriva anonymt där, och dels handlar det också lite delvis om hur jag ska förhålla mig till sådant här i stort, så jag hoppas det passar in...

Det här är egentligen en lång historia, som jag ska försöka korta ner: jag och tre vänner skapade ett slags intressegrupp. Som skapare hade vi det, ganska så ytliga eftersom alla hjälps åt, administrativa ansvaret, och tog efter ett tag in två andra personer i gruppen. Båda erfarna och roliga. Den ena personen kunde vara ganska kontant och verkligen säga ifrån om hon inte gillade ens idéer etc. Vi använde vanligen Messenger för att planera diverse möten och sådant, och en dag skrev hon att hon helt enkelt tänkte vägra att planera så eftersom det "stressade" henne. Jag skrev tillbaka att hon inte kunde ta det beslutet själv; vi var ändå fem stycken och behövde snacka om eventuella alternativ. Detta utmynnade i ett storbråk (!), och någon vecka senare skrev hon att hon tänkte lämna gruppen, för hon orkade inte med en massa "slag under bältet varje gång man inte höll med" och så vidare - riktat till mig. Jag hade - och har - verkligen ingen aning om vad jag hade gjort henne, men efter att ha sansat mig lite (vilket jag brukar behöva eftersom jag har ett j-kla humör) skrev jag ett långt meddelande om att jag var uppriktigt ledsen om jag sagt något som hon uppfattat som slag under bältet, det var inte meningen och jag var ledsen att hon skulle sluta eftersom jag dels gillade att umgås med henne och hon var mycket kunnig. Hon svarade tillbaka att hon var glad att jag hade skrivit, att det kändes mycket bättre nu, att hon också var ledsen över att lämna gruppen men att det nog var bäst och önskade oss lycka till. Så långt allt väl.

Det gick ett tag, och jag började fundera på om vi inte skulle ha en liten avskedsfest för henne. De andra personerna i gruppen umgicks - och umgås - fortfarande med henne, så jag bad dom fråga henne vid tillfälle, varpå jag fick följande "burn" tillbaka: "Jag har redan sagt upprepade gånger att jag inte vill, men V (det är jag) slutar ju aldrig ens när hen har fått rätt. Jag vill inte utsätta mig för den förödmjukelsen igen" (eller liknande, det är inte ett exakt citat men ganska nära). Vidare hette det att jag hade mycket att lära innan jag kunde "leda" en sådan grupp.

Jag förstår fortfarande inte vad hon pratar om. De andra, som var med i diskussionen där allt brakade loss, förstår inte heller vad jag har gjort. Jag har visat den för min respektive, som inte heller fattar, och jag undrar såklart varför hon inte sa något av detta till mig när hon hade chansen, utan till våra gemensamma vänner? Sedan, och detta förstår jag inte heller, hade de andra bara svarat "okej, förstår att du säger så" - utan att liksom backa upp mig i frågan, fråga vad jag gjort henne eller be henne ta det direkt till mig, och det retar mig nog mest av allt. Nu ska människan och jag på samma bröllop i augusti, och jag har ingen aning om hur jag ska förhålla mig till henne (antagligen blir det att ignorera). En av de andra i den här gruppen är min äldsta vän (23+ år), så jag vill ju inte på något vis ställa till det eller dumpa någon, men jag känner mig lite sviken när inte någon av de andra står upp för mig - jag vet fortfarande inte vad jag har gjort! För min egen del känns det mest som om jag sa nej till en mycket viljestark person, och det låter hon mig ångra nu.

Till saken hör också att jag som sagt har ganska hett temperament och normalt reagerar först, tänker sen., och så vill jag inte fortsätta. Hade min morfar funnits kvar så hade jag frågat honom; han var utmärkt med folk och kom överrens med alla, men det går ju inte. Så istället för att uppvisa något slags "knee jerk reaction", så tänkte jag försöka höra hur andra hade reagerat. Just nu känner jag mig bara sviken av de andra, trött på att höra på omvägar om min inkompetens och allmänt lack på hela situationen. Men, man kan ju alltid bli bättre så sådant här. Hur hade ni andra gjort? (Jag har snackat med de andra och förklarat att jag inte vet vad den här personen pratar om, och också att det stör mig att hon pratar om mig, inte till mig, men de andra verkar bara tycka att det får jag väl finna mig i...)

Anmäl
2017-06-07 11:32 #1 av: Halvvild

Vilken trist soppa. Jag förstod inte riktigt den här delen:

"så jag bad dom fråga henne vid tillfälle, varpå jag fick följande "burn" tillbaka: "Jag har redan sagt upprepade gånger att jag inte vill, men V (det är jag) slutar ju aldrig ens när hen har fått rätt. Jag vill inte utsätta mig för den förödmjukelsen igen" "
Vem är jag i detta fallet, och vill vadå? :)


Men som det verkar så känns individerna väldigt svaga psykiskt som håller med tjejen som startade allt  utan att fundera över saken.  Lite som får som blint följer sin "herde"; den "starka". Tror detta kan vara ganska vanligt bland tjejer endå? Jag själv hade i yngre dagar en tjejkompis som jag ofta höll med utan att föra en egen åsikt. 

Det jag hade gjort om jag var du är att skriva med den där äldsta kompisen privat och fråga vad det är som försigår, vad är det för fel som gjorts? Vadå slag under bältet, vad syftar hon/ni på då? 

Bara vara ärlig och fråga, utan att spilla ilska eller sorg i texten. Tror det kan vara bra att stå på sig själv och inte falla ner till den nivå där tjejen som startade allt befinner sig i, att inte agera som hon förmodligen önskar. --Vara saklig men bestämd. Det är inte okej att hålla på sådär som dem gör. (Känns lite som typerna/typen som mår bra av att snacka skit om andra.)

Så till hur du ska vara mot henne, jag hade förmodligen vid ögonkontakt bjudit på ett leende eller en nick. Men hade undvikit att socialisera mig med henne. 

Det eller ignorera för att markera att "you are out of my life" och "jag tycker inte det är okej med det du håller på med." "jag är sur på dig."

Men känner att alternativ två, ignoreringen, drar negativ energi och gör att man blir på ett sämre humör helt enkelt. Därför hade jag valt första alternativet. Jag vill vara glad, må bra och omringa mig av människor som får mig att må bra!

Anmäl
2017-06-07 13:07 #2 av: Anonym

Tack för input. "Jag" är tjejen ifråga som pratar om mig - alltså den personen jag påstås ha slagit under bältet. Det hon inte ville var att delta i en avskedsfest.

Jag skulle väl inte påstå att de andra håller med henne, direkt, men de säger inte heller någonting till henne, vilket väl är det som stör mig mest. Det hade räckt med "jag tycker ni ska lösa era problem sinsemellan", eller vad som helst. Eller att jag hade fått lite sympati för att det här faktiskt är jobbigt.

Frågat henne har jag redan gjort - redan i mitt första meddelande till henne skrev jag att jag verkligen inte visste vad jag hade gjort, men jag får bara vaga svar, som "slag under bältet", "förlöjligar", "förminskar" etc - utan konkreta bevis. Jag går verkligen inte runt till vardags och försöker sätta mig på folk, så antingen har något blivit gravt missförstått på vägen och hon har hört en helt annan diskussion än den jag tror mig ha haft, eller så är det det tråkigare alternativet, som jag hela tiden har misstänkt - hon ville gärna bestämma och ballade ur när hon inte fick det. Vid ett tillfälle skrev jag att hon själv kunde vara rätt vass i tonen, varpå hon bara svarade... "nej".

Med andra ord är hon helt perfekt och jag ett mobbande monster.  Yrar Yrar

Jag hade gärna glömt henne för min egen del och bara hälsat helt kort vid tillställningar dit vi båda är bjudna, men jag måste ju fortfarande förhålla mig till resten av dem (så egentligen kanske trådnamnet blev missvisande).


Anmäl
2017-06-07 14:30 #3 av: Halvvild

#2 okej tack för förklaringen :D Och ingen fara, hatar när det blir sånt där jobbigt trassel själv så hjälper gärna så gott jag kan.

Yeah då förstår jag, vad trist! De kanske är rädda att det ska bli samma korståg mot dem ifall de sätter sig upp mot henne? Man förväntar sig ju lite av en vän att de faktiskt ska stå upp för en på ett rättvist sätt, inte bara vända kappan efter vinden.

Personligen hade jag nog lämnat hela den där gruppen, men det är pga. att jag är som jag är. Jag hade inte trivts i deras närhet med vetskapen om vad de tidigare hade gjort. Hur lealösa de är och  hur besserwisser/narcissist-aktig tjejen som pratar om dig är. Vet inte om dessa två termer passar in på henne dock men som du skrev så gjorde du nog henne förnärmad i hennes perfekta ideal-värld och då behövde hon "trycka ner dig" för att må bättre. Men det är en  vild gissning.

Du kanske kan ta en penna och ett papper och skriva för och nackdelar med vardera person? Jag vet inte riktigt hur du bör gå tillväga här tyvärr... Det bästa kanske är att ni alla möts face to face och pratar ut om detta och försöker reda ut det? Be dem komma med konkreta bevis. Skämtar Jag körde detta på en vän jag hade förut när hon snackade skit bakom min rygg och även blandade in min dåvarande pojkvän. Istället för att skriva med henne så bestämde jag att vi skulle träffas och prata om det och jag var ganska hård och bestämd då. Det slutade bra men vi växte ifrån varandra tillslut.

Hoppas det löser sig för dig med, men det tror jag! Oavsett  hur det blir i slutändan :D

Anmäl
2017-06-09 11:19 #4 av: Anonym

#3 De kanske är rädda att det ska bli samma korståg mot dem ifall de sätter sig upp mot henne? Man förväntar sig ju lite av en vän att de faktiskt ska stå upp för en på ett rättvist sätt, inte bara vända kappan efter vinden.

Jag vet faktiskt inte vad de tror ska hända. Jag ber dom ju inte välja sida, bara att vara konsekventa - till mig kan de säga att jag får gilla läget, men henne "förstår" de, trots att ingen verkar veta vad det är jag har gjort den här människan, vilket är lite skumt. De "förstår" att hon inte vill umgås med mig mer? Hur då, liksom? När jag frågar dom vad de tror att jag gjort henne har de ingen aning.

Personligen hade jag nog lämnat hela den där gruppen, men det är pga. att jag är som jag är.

Jag funderar verkligen på det, men jag har varit vänner med en av dem i runt 23 år, så det är svårt att bara gå...

Be dem komma med konkreta bevis.

Fast de har ju aldrig påstått att jag har gjort något, så jag vet inte vad det skulle kunna vara... suck.

Anmäl
2017-06-23 19:29 #5 av: Halvvild

#4 jag hoppas det löser sig för dig. :( 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.