Självkänsla!

Bli av med prestationskraven!

2014-12-02 19:29 #0 av: SuzanneV

Prestera mera. Var en "duktig flicka" och gör mer än vad du egentligen vill och orkar. Ja, så kan tankarna gå när man har skyhöga krav på sig själv. Något som är högaktuellt nu så här inför jul. Allt ska vara rätt och perfekt. Säger vem?

Många har alldeles för höga krav på sig själva kring vad de ska prestera. Det kan vara på jobbet, i skolan, i relationer eller inför sig själv. Du driver dig själv så hårt så du till slut kollapsar. Varför? 

Jo, för behovet av andras bekräftelse.  Du tror att du inte är älskad och omtyckt om du inte presterar.  Det blir som ett beroende, en drog som biter sig fast i dig. Se mig! Säg att jag är duktig och att jag duger! Tyck om mig , älska mig! 

En orsak till detta beteende kan vara dålig självkänsla. Du tror att du inte duger för den du är. Men också dåligt självförtroende, du litar inte på dig själv och att det du gör är "good enough".  Du måste hela tiden ha andras omdöme, gillande, godkännande och bekräftelse. Och om du inte får det känner du dig misslyckad, oälskad och osynlig. Du är rädd för att du har gjort något fel. Ingen tycker om mig! Eller så  tycker du inte om dig själv för att det inte var "tillräckligt bra." 

Förklaringen kan vara att du kanske hela livet, redan som liten känt dig tvungen att prestera för att få kärlek. Du kanske har vuxit upp i en dysfunktionell familj där prestation var det enda som hjälpte för att bli sedd. Då kan du ha utvecklat det sjukdomsliknade tillståndet medberoende. Inte helt lätt att bli av med, men det går genom att jobba mycket med sig själv och, om du inte klarar det själv, få hjälp med att stärka din självkänsla. 

Ge dig själv kärlek och bekräftelse istället för att söka den hos andra. Belöna dig själv när du gjort något. Svårt så klart när du är mitt i det, och det tar tid. Men ge inte upp. Du är värd att älska dig själv för den du är. Du duger och är bra som du är för att Du är Du. Det finns bara en av dig, och du är unik och värdefull. 

Så gör dig  av med prestationskraven! Släpp på duktigheten. Lita på dig själv och var dig själv, det finns redan så himla många andra Glad

Massor med kärlek till er! Love Hjärta  

Suzanne - medarbetare för personligutveckling 

Arbetshälsocoach på Fram i Kraft - för jobbet och livet

Anmäl
2014-12-02 21:16 #1 av: Blanksteg

Jag har hööga prestationskrav på mig själv, som jag verkligen vill bli av med. De gör så att jag skjuter upp saker väldigt ofta så att min vardag blir lidande och så att jag får ännu mer ångest och press på mig själv.

Och så bävar jag inför julhelgen då jag ska träffa mina släktingar, som kommer förhöra mig om vilka jobb jag sökt, hur jag kommer göra till våren, vad jag har för planer, osv. Bara tanken ger mig en sådan himla stor ångest, för jag är så rädd för att de ska bli besvikna eller se ner på mig.

Anmäl
2014-12-02 23:19 #2 av: SuzanneV

Hej Blanksteg! Varmt välkommen hit! Tack för att du delar med dig.

Förstår dig verkligen fullt ut, och vet att detta inte är lätt att ta tag i. Men du har ju tagit ett kanonbra första steg genom att skriva här.

Du berättar att du har höga prestationskrav på dig själv som du nu vill bli av med. Bra beslut! Du bävar också inför julhelgens alla krav och du är rädd för att göra dina släktingar besvikna, eller att de ska se ner på dig. Tanken ger dig ångest. Vad är viktigast här, att du mår bra och får en bra julhelg eller att du ska ta ansvar för dina släktingars tankar?

Har du funderat på vad grundorsaken är till att du skjuter upp saker? Vad kan du göra för att hjälpa dig själv sluta med det? Vad kan du göra för att belöna dig själv istället för att slå på dig? Vad har du redan gjort som är bra? Fundera på detta och försök hitta svaren till dig själv.

Känns det svårt så gå gärna in och läs i länkarna i mitt inlägg här ovan för inspiration, och känn tryggheten i att det finns bra hjälp. Du får också stöd här och förhoppningsvis blir det fler inlägg om detta viktiga ämne här i tråden. Det finns många här inne som har kloka tankar. Dela gärna med er. Det är kärlek!

Stor varm kram till dig och alla andra som behöver en!

Suzanne - medarbetare för personligutveckling 

Arbetshälsocoach på Fram i Kraft - för jobbet och livet

Anmäl
2014-12-04 00:36 #3 av: SuzanneV

Puff!

Suzanne - medarbetare för personligutveckling 

Arbetshälsocoach på Fram i Kraft - för jobbet och livet

Anmäl
2014-12-07 11:13 #4 av: Blanksteg

Tack för ditt svar! :)

Det viktigaste är ju såklart att jag får en bra julhelg, och jag längtar verkligen till den, då det alltid är så mysigt och lugnt med släktträffar och högtider. Det är bara det där förhöret som jag räds för. I min släkt så har vi alla starka åsikter och är inte rädda för att uttrycka dem. Vi kan ha åsikter om en släktings leverne och uttrycka dem och lägga oss i. Jag har alltid varit rädd för andra människors dömande, åtminstone inom vissa områden. 

Orsaken till att jag skjuter upp saker tror jag är att jag har en bild i mitt huvud hur t.ex. en uppsats ska se ut och vad den ska innehålla. Jag ser perfekta meningar, analyser och slutsatser. Men sedan när jag ska börja skriva och inser att det inte kan bli så som det är i mitt huvud så tappar jag motivationen och orkar inte. Jag tenderar också att överskatta mig själv, då jag tänker "äh, det tar inte så lång tid, jag kan göra det nästa vecka". Men så tar det längre tid ändå och jag blir stressad och tror att jag aldrig kommer hinna klart, och så blir jag inte ens nöjd med arbetet, trots att jag har majoriteten VG (högsta betyg) på de kurser jag har läst..

Det jag behöver göra är ju att sänka kraven på mig själv och att inse att jag inte kan vara perfekt. Jag måste lära mig att nöja mig med att jag kommer ha saker att lära mig hela livet och att jag inte kan bli expert på något över en natt, och att det är så även för alla andra.

Anmäl
2014-12-08 09:15 #5 av: SuzanneV

Varsego GladPrecis, du är viktigast! Förstår dig verkligen angående förhöret, upplevt det också. 

Bra, du har ju stenkoll på hur du funkar och vad du behöver göra. Fortsätt fokusera på det och stärk dig själv om att du och det du gör är bra och "good enough." Styr dina tankar till allt det positiva med julhelgen så kommer du må bättre och stressen minskar. 

 Ha det gott! Stor varm kram till dig och alla som behöver en. Hjärta

Suzanne - medarbetare för personligutveckling 

Arbetshälsocoach på Fram i Kraft - för jobbet och livet

Anmäl
2014-12-16 22:54 #6 av: SuzanneV

Puffar upp denna som en påminnelse så här i juletid. Ta hand om er! Love!

Suzanne - medarbetare för personligutveckling 

Arbetshälsocoach på Fram i Kraft - för jobbet och livet

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.