Glädje!

Släpp självkontrollen och bli den du är!

2007-12-14 21:46 #0 av: GitteL

Lekfullhet och spontanitet gör oss mer äkta och genuina. Lev livet levande och du får mycket tillbaks. Glädje.

Tänk vad skönt att inte behöva ta på en mask varje gång vi kommer till jobbet eller går på fest och att inte lägga en massa energi på att hålla en fin fasad. Tänk att våga vara äkta, genuin, autentisk.


Och visst är det också så att de människor som känns mest genuina är de som är lättast att tycka om ? Att de som känns anpassade ofta är svårare att få en nära relation till.                                       

Att bli den vi ÄR innebär också att vi faktiskt använder våra talanger och förmågor. Om vi låter oss fösas omkring i tillvaron, styrda av andras förväntningar på oss, kan det hända att vi aldrig får utlopp för det vi verkligen har läggning för. Tänk så många förklädda konstnärer det sitter i dräkt eller kostym på våra bankkontor.


Här följer några tips om vad man bör tänka på när det gäller formulering av personliga åtaganden. De kommer från människor som själva utvecklat sina vardagar med hjälp av sådana:

Så här blir du den du egentligen är

  • Umgås mest med människor som tycker att du är OK som du är.
  • Träna dig på att minska skillnaden mellan din insida och utsida även i sammanhang där du inte riktigt känner att det är okej att vara som du är.
  • Gör en lista på alla dina goda egenskaper, förmågor, mänskliga kvaliteter och talanger. Njut av den (om du vågar kan du be någon närstående att komplettera och kommentera den).
  • Hitta ett lämpligt sätt att vidga perspektivet på dig själv och på så vis öka din självinsikt.
  • Gör en lista på det du vill utveckla och fundera på hur du ska kunna börja öva.
  • Låt inte andra pracka på dig sina uppfattningar om vem du är eller vad som är bäst för dig.
  • Säg vad som är sant för dig.
  • Prova att vara helt äkta och autentisk en dag (det är inte samma sak som att vara rak eller att lufta dina synpunkter även då du inte är ombedd att göra det).
  • Rensa ut gammal dammig nedärvd moralism som får dig att få dåligt samvete för saker du gör eller inte gör.
  • Öva dig att lyssna och lita på magkänslan, intuitionen och samvetet.

"Rik på riktigt" av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2007-12-14 22:13 #1 av: AnneN

Kloka ord som vanligt GitteL =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-12-14 22:29 #2 av: Perla

"Anledningen till att vi ändå inte är oss själva är väl att vi är rädda för att inte bli älskade om vi är som vi är."

Anmäl
2007-12-14 22:42 #3 av: GitteL

#1 Tack.

#2 Troligtvis är det så.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-04-27 16:14 #6 av: ladysurprise

Den artiklen sk jag läsa när jag kommer hem.. Jag har nog förmycke självkontrol

Anmäl
2008-05-19 10:47 #7 av: marias777

Riktigt sant,tål att funderas på....=)

#2 Jag håller med dig om att det förmodligen beror på rädsla,får försöka strunta i vad andra tycker och tänker även om det inte är lätt...

Anmäl
2008-06-27 12:29 #8 av: Gahella

Den här vill jag ta fram igen, appråpå det vi pratade om i tråden det Inre sårade barnet.

Det här stämmer så bra tycker jag. Att våga vara spontan och lite tokig är så förlösande. Och det ger verkligen glädjekickar! Och ännu roligare blir det när andra vågar också.Skrattande


Anmäl
2008-06-27 13:02 #9 av: omelett

#8 Det blir någon sorts härlig dominoeffekt, när man släpper masken. Andra följer efter och visar upp sitt innersta. Vi människor är många gånger otroligt små och löjliga. Jag såg en interviev med Ingela Argard, där hon lyfte upp att vi är aldrig antingen eller. Vi är både och! Vi är både goda och onda. Vi är både kloka och dumma. Vi har alla en sämre sida. När vi visar den för andra, kan vi känna igen oss i varandra, acceptera oss själva med fel och brister, se det roliga i det och i slutänden förrändra det som behöver bli bättre.

Sen har jag en fundering kring det här med vår alkoholkultur. Jag har inte brukat alkohol på 4 år, jag kan släppa loss ändå. Svenskar är oerhört rädda att göra bort sig. Masken måste sitta perfekt. Sen när det är dags för fest, så är det tillåtet att göra bort sig hur mycket som helst! Det är nästan ett mål med festen att skapa rubriker. Då skrattar man åt allt, hur galet det än är. Men in nyktert tillstånd är minsta avikelse en katastrof.

Anmäl
2008-06-27 13:22 #10 av: Gahella

Så sant omelett! Vi är både och, dubbelnaturer. Men det är så mycket rädslor med att få vara människa, så vi har glömt bort hur det egentligen är att vara det.

Har tänkt på det också. Jag dricker väldigt sällan, för jag behöver inte heller det för att öppna upp. Men sett hur hysteriskt det kan bli, ujuj. Då ska alla trauman upp och penitreras under helt vingliga vägar och irrvägar. Eller får man höra hur mycket det älskar varandra. Vi pratade om det här på midsommarafton, och jag kan uppleva det helt scizofrent med just oss svenskar. Och ena sida helt i kontroll, ingen säger eller reagerar på någonting, bara tittar och avvaktar. Och efter varje öl, förändras bilden totalt och allt kommer fram som en stor flodvåg, och nu är det ingen som lyssnar för nu pratar alla på en gång.....hjälp! 


Anmäl
2008-06-27 14:10 #11 av: [BigMama]

#10 Ha, ha, ha, det är därför alla blir så ärliga när de dricker!! (inkl.jag då) Och det är därför vi alltid sa på vårt förra jobb att det var dags för en fest när vi hade nykomlingar i skiftlaget och några låg i luven på varann.... Ventilation och dumpningssamtal. Det skulle faktiskt vara häftigt om vi skulle klara biffen utan alkohol...

Humor är ett fantastiskt hjälpmedel för att bli fri rädslor.

Anmäl
2008-06-28 11:31 #12 av: omelett

#10  Shitzofrent är ordet! Om man kunde släppa masken och alltid vara sitt autentiska jag, så skulle det förmodligen inte bli så här. Det går jättebra att göra bort sig och inte hålla fasaden uppe i det vardagliga livet utan alkohol.

#11 Bara en sådan sak att man måste supa till innan bråket kommer upp till ytan på arbetsplatsen. Hemma i relationerna bråkas det ju ständigt. För där har vi ingen mask på oss.

Märkligt är det först kan man inte göra något överhuvud taget som nykter, allt ska vara perfekt. Sen när spriten kommer fram kan man ta chefen på brösten, skita på sig, spy i rabatten, låta kläderna hänga på svaj, sminket kan rinna, ha sex med grannen osv osv och då är det ok, roligt, och förlåtet.

På ett sätt kan jag väl absolut hålla med om att det är galet roligt, när folk gör så här. Men det är också djupt tragiskt att det finns så mycket fasad.

Anmäl
2008-06-28 13:02 #13 av: Soffe

Jag har haft svårt att släppa kontrollen, men hur får jag reda på om det har blivit bättre? Känner mig osäker :(

Anmäl
2008-11-02 12:42 #14 av: GitteL

Vågar ni släppa loss ibland? Bejakar ni barnet inom er? Vågar ni släppa på gamla mönster?

Skrattande

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-11-02 13:56 #15 av: ojrip

Släppa kontrollen... Bli barn på nytt.... Hmmm :-)

Jag skulle vilja vända på det och säga: Bli vuxen! Bli vuxen och ta ditt vuxna ansvar. Lär dig att hantera (är inte samma sak som att kontrollera) dina känslor. Bli den du vill vara. Blir den som sitter bakom ratten. Som vuxen har du möjligheten att välja. Det är ditt ansvar att välja. Välj glädje. Välj "det goda".

Bli den du är... det är liksom en annan sak... ;-)

Pirjo

 

 

 

Anmäl
2008-11-02 14:15 #16 av: Soffe

Ja jag släpper loss emellanåt när jag är på det humöret, då menar jag att jag skojar och känner mig glad.. Barnslig kan alla va ibland, vi har ju vårt inre barn även om vi är vuxna.. Och det skadar inte att ta fram det ibland..

Anmäl
2008-11-10 13:09 #17 av: lolloann

Men om man ofta får höra av andra, negativa saker om sig själv då blir det ju så att man till slut tror på dem.  

Anmäl
2008-11-19 15:30 #18 av: lapri

Jag har jobbat mycket för att vara nära den jag är och uttrycka mig så som jag är, men som tidigare sagts har jag fått mycket skit för det.

Även om jag inte "tagit åt mig skiten, utan tänkt att

 -'alla är olika, folk har rätt att tycka vad de vill, det berör inte mig, jag får vara som jag är'-

så har gång efter annan lagts på varandra och jag har ändå blivit sårad känslomässigt...

Då mår man till slut inte bra och drar sig för att umgås med folk på ett lätt och rättframt och vänligt sätt.

Många människor gillar att prata skit och vara negativa och ogillar när man tar lätt på saker och inte gräver ner en.

Om det vore så lätt som självhjälpsböckerna lär en ,(år av lärande!) så vore det bra. Men det verkar inte funka i längden

Anmäl
2009-07-10 23:08 #19 av: chemenov

Att hitta tillbaka till spontaniteten och nyfikenheten att utforska omgivningen som man gjorde då man var liten är viktigt att man bevarar. Jag har varit långt borta från det inre barnet en lång tid, men håller på att hitta tillbaka dit. Vad är det som gör att då man blir vuxen så glömmer många vuxna bort att leva livet fullt ut och man tyr sig ofta till det som är trygggt och välbekant. Det är som om man skulle bli mer bekväm av sig ju äldre man blir. Eller är det bara något som kommer med åldern?   

Anmäl
2010-04-02 18:47 #20 av: szirius

puffarGlad.God påminnelse lite då och då.Att fråga sig om man är den man vill vara.Och fundera på vilka man själv tycker om att vara med - och hämta inspiration från dem att vara likadanSkrattande.

Sedan är det inte så lätt i vardagen...att välja bort de som inte accepterar mig som jag är , så skulle ju största delen av släkten rykaTyst.Jag brukar ändå kunna vända på det, och tänka att JAG KAN ACCEPTERA ATT DE INTE ACCEPTERAR MIG. Den infallsvinkeln ger en oerhörd frid och jag kan då  " iakkta" släktkalasens alla stora och små påhopp, utan att ta åt mig så mktFlört.Bra påminnelse inför stundande PÅSKFIRANDE med släkten.Glad

Anmäl
2010-04-17 23:55 #21 av: donnatessa

18    jag håller med dig lapri och har iknande erfarenheter.

Det konstigaste är  när man är autentisk o har varit karnse i 10 år så kan vissa människor som jobbar med personlig utveckling ha svårt att möta en ärlig person utan att gå till angrepp och bli arga och vilja utesluta personen..det är intressant....

Anmäl
2010-04-18 02:25 #22 av: Outerspace

# 21 Det finns ingen personlighet som funderar på vad andra gör eller är om vi är helt autentiska.

Värderingar försvinner när vi accepterar oss själva precis som vi är.

Funderar vi över hur andra gör så finns det sår kvar av besvikelser från det förflutna.

Flört

Anmäl
2010-04-18 09:56 #23 av: donnatessa

22. Jo när man är helt autentisk och helgon ja. tror jag inte många av mänskligheten kan åberopa vara.

Och alla som jobbar med sig själva vet att det finns inget slutmål. Där man är framme.

Nya utmaningar och nivåer av utvecklingen sker hela tiden. 

Ja även den som oftast är sig själv har sina mänskliga egenskaper kvar tack o lov.

 vem kräver av sina medmänniskor att vara helt utvecklad och färdig för att duga? Vi är fantastiska och duger precis som vi är. Jag tycker känslighet och sårbarhet är en av de vackraste mänskliga egenskaperna och vill inte att mina kära ska förlora dom.

Anmäl
2010-04-18 13:20 #24 av: [Vintersaga]

#21, #23 - Istället för att lägga allt på den andra parten kan du ta den här händelsen (den som inträffade på glädjeträffen för ett år sedan!) som en skänk från ovan - och göra något konkret av den såsom outerspace antyder.

Sajten handlar om Personlig Utveckling - här borde vi vara tacksamma för varje feedback vi kan få från andra om sidor vi inte har arbetat tillräckligt på! En strävan efter att göra någon annan till syndabock ligger inte precis i linje med sajtens syfte...

Sen menar jag inte att den andra parten är ett helgon (enligt din definition) - men det hör enbart till den personens "karma" och något som bara angår denne!

Jag är rak och ärlig och tål eventuell kritik mot mitt påstående - om inte nu, när då... Flört

Kram Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2010-04-18 14:17 #25 av: donnatessa

#24 Ja som alla andra på den här sidan andvänder jag vägledning för att utvecklas även fortsättningsvis efter 20 års trampande på den utvecklande vägen.

Jag är en känslig och sårbar individ det är jag oerhört stolt för det vill jag absolut inte veckla bort.

Men jag har också en väldigt glad spontan sida. Vi är mångfaccetterade.

Apropå helgon var det verkligen inte något jag förknippar med personen du syftar på.Tvärtom!

Jag blev närmast chockad över att en person som vill jobba med PU hade sån enormt låg nivå.

Vi sitter på verandan flera tjejer o pratar. När hon ställer sig upp. pekar på mig med hela armen och säger; DU behöver lära dig att lyssna.

5 minuter efter att vi blivit uppmanade att bjuda på oss själva.

De ironiska är att jag faktiskt är bra på det.

Medial som du är kan du säkerligen känna in det..Flört

Anmäl
2010-04-18 14:43 #26 av: [Vintersaga]

#25 - Eftersom jag inte var närvarande vid händelsen du beskriver så kan jag inte uttala mig om den - det är ju din egen upplevelse och inget som någon kan ta ifrån dig!

Det som jag tycker, är att du istället för att berätta hur sårad du är (om och om igen) så kunde du dra nytta av händelsen och se vad inom dig som har orsakat dina sårade känslor i det sammanhanget. Det har inget med den andra personen att göra - det har med en återspegling av något ur ditt förflutna som har påverkat dig till att bli så här sårbar...

Jag säger det här enbart för att hjälpa dig bli hel och finna glädjen i livet igen - det var det glädjeträffen var till för och det som jag finner är det slutgiltiga målet med hela vårt liv, att växa i glädje och lycka :-)

Den andra personen har sitt eget att arbeta på och inget som vi behöver lägga oss i. Du kan (återigen) konfrontera denne för att göra dig kvitt din egen bundenhet till personen (!) - men knappast använda personen som "slagpåse" för något som finns inom dig själv!

Det finns mycket mer runt den aktuella händelsen som skulle kunna tas upp - men syftet är inte att ta reda på vem som gjorde rätt och vem som har fel! Syftet med mina kommentarer är enbart att vägleda till Personlig Utveckling - varken som medial person eller som en f.d. medhjälpare på sajten.

Kärleksfullt, Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2010-04-18 15:08 #27 av: donnatessa

Jag vet att din avsikt är god och uppskattade din fina avsikt där och då också.

allt har en mening och nya äventyr väntar.

Allt gott till dig Rickard du är värd all respekt.

Ursäkta d fjäskiga slutet men d ingår...

Kärleksfullt Rosemari

Anmäl
2010-04-19 02:26 #28 av: [Vintersaga]

#27 - Tack Rose :-)

Om vi inte lär oss av våra erfarenheter... vad är då all vår kunskap värd? Det är därför jag älskar Kay Pollak så mycket - han delar med sig av sina erfarenheter och inspirerar till handling! Skrattande

\Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2014-05-27 10:04 #29 av: GitteL

:-)

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2016-08-22 19:05 #30 av: GitteL

Puttar upp

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.