Medveten närvaro i nuet!

Medveten närvaro i nuet!

2007-12-14 00:24 #0 av: GitteL

Den enda stund som vi kan påverka är nuet. Du behöver inte förstå det utan du skall uppleva det. Fokus på det du gör just nu i denna stund.

Mindfulness eller medveten närvaro är det som vi har med oss sedan vi var barn.

Barn mellan 1-3 år lever i nuet när de leker och de känner inga begränsningar om varken det förflutna eller framtiden. Här kan vi lära oss något.

När jag skyller på alla andra så har jag inte tagit mitt ansvar och vågat känna efter. Sökt inåt.

Att inte VÅGA möta mina känslor och känna dom.

Gör jag tvärtom och möter dom så kommer kanske en stor smärta fram.

Det är just den smärta som vi flyr ifrån när vi inte vågar möta känslan.

Är det konstigt att vi hela tiden jagar efter saker och ting, nya saker, projekt, pengar, aktiviteter, kläder, bilar m.m? När hinner vi att stanna upp och reflektera? Vara totalt medvetet närvarande i nuet.

Detta känner andra av. Är det kanske därför våra barn blir oroliga och okoncentrerade?

När vi möter något som känns obehagligt eller en människa som gör att vi känner oss rädda så har vi tankarna i det förflutna. Det som har hänt.

När vi är med personen och vågar möta känslan och stanna kvar i medvetet tillstånd här och nu så kämpar vi inte längre emot. Det är då allt försvinner. Vi kan acceptera det och ta emot.

Detta gäller i stort sett allt som händer.

Att acceptera verkligheten som den är och att inte kämpa emot längre.

Vi dras till det vi kämpar emot för att det är energier och hur vi tänker.

Vi skapar allt själva med att lägga in våra värderingar som vi fått inpräntade som små hur allt skall och borde vara. Att tala om att så borde det ej vara skapar negativiteter, för när vi vill ha saker på annat sätt än det är kommer vi att lida, bli deprimerade och må väldigt dåligt känslomässigt.

Prova att vara här och nu. Drick kaffet med hela dig och bara se koppen. Diska när du diskar och var närvarande till 100%. När du duschar så prova att tvåla in dig med full koncentration bara låta dina tankar vara där. Vi skall tänka på så mycket samtidigt och det gör att vi sprider våra energier hela tiden. Du klarar det med att öva.

När vi är uppe i ett arbete eller hobby som vi älskar så är vi där totalt medvetet närvarande. Tiden flyter och det blir flow.

Tankar är bara tankar så lägg inte dina värderingar i allt det är ju då vi kan bara vara, känna och uppleva.

Titta på blommorna hur dom växer och se på det du har framför dig.

Vad ger det dig att säga jag har så hemskt liv? Vad ger det dig att säga mitt barn är jobbigt? Vad ger det dig att säga att mina föräldrar var så himla dåliga mot dig?

Det är inte fel att säga saker men det är då vi ger det tillåtelse att vara kvar. Du berättar för dig själv hur du skall må så välj dina tankar och var snäll mot dig själv.

Egot "jobbar" så att vi mår dåligt och gör allt för att skapa kaos och konflikter. Erfarenheterna ifrån det förflutna som inte finns längre. Det som har varit finns ej i nuet.

Själen älskar och gör så att vi skall vara snälla mot oss själva. Hur vill du leva? Fundera och känn utan att analysera och använda intellektet.

Skall tillägga att vi behöver förstå, acceptera och släppa det som hänt innan vi kan ta till oss detta. Det är lätt sagt men det går om vi har viljan och motivationen. Vi bara ÄR när vi accepterar våra tankar utan att hålla fast vid gamla invanda föreställningar och det är då vi kan uppleva Nuet.

http://www.laserowcoach.se/medvetennarvaro.html

Av: GitteL

Datum för publicering

  • 2007-12-13

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2007-12-14 01:41 #1 av: AnneN

Mkt kloka ord =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2007-12-14 07:38 #2 av: Perla

Det är inte egots vilja att vi skall må dåligt. Egot "jobbar" utifrån de osorterade och obearbetade erfarenheter vi har med oss med målet att vi ska må bra. Att vi sen inte gör det är en annan femma som hör samman med att vi inte klarat av att se vad det är som vi mår dåligt på grund utav och därmed inte kan ta itu med det.

Man kan lära sig att fokusera på nuet (vara "mindful") och välja sina tankar och på så vis må bättre men i grund och botten är det ändå de obearbetade händelserna som styr våra individuella tankar, känslor och ageranden (värderingar).

 

 

Anmäl
2007-12-14 14:30 #3 av: GitteL

Tack  Perla för att du påpekar och visar mig vad jag skall tänka på i mina artiklar.

Det är ändrat nu.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2007-12-27 22:01 #4 av: marieborg

Jag har köpt "Mindfulness i vardagen"  (Bokus) och "Höj din livskvalitet-lär dig leva i nuet" (Bokus) båda av Ola Schenström.

Har läst lite och de verkar toppen, verkligen något för mig som har ångest med ständig oro för allt MEN tror ni jag har kommit igång? Neeeeej...de har legat här i ca en månad. Har sagt till mig själv att jag ska börja nya året med att läsa dem så fortsättning följer.....

Anmäl
2007-12-27 22:12 #5 av: GitteL

#4 HAHA, du är iaf ärlig. Bättre sent än aldrig ;-) Jag har hans CD.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2007-12-27 22:29 #6 av: [Vintersaga]

Det här pratas det om hela tiden - att leva i nuet. Det är helt rätt då vi faktiskt skapar morgondagen med våra tankar i nuet.

Jag vill också tipsa om en bra bok som handlar om detta - Gåvan (den bästa present du kan ge dig själv för att bli lycklig och framgångsrik, i dag!). Den engelska titeln säger ännu mer - The Present (The gift that makes you happy and successful at work and in life).. Författare är Spencer Johnson och boken är verkligen lättläst :-)

Det sägs också att man ska kunna gå kurser i mindfulness här i Sverige - någon som har provat det eller vet mer om det?

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2007-12-28 01:33 #7 av: Kia
Jag som då lever med beroenden kan känna att detta är det viktigaste av allt att jag lever i nuet. Jag måste ständigt påminna mig om att bara för idag ska jag klara av det.
Just nu jobbar jag en del med mitt förflutna och inventerar i det för att kunna gå vidare och verkligen leva i nuet. Att sluta tänka på det som varit och försöka leva idag.
Sinnesrobönen som används i många 12 stegsprogram tycker jag har ett bra budskap.
 
"Ge mig sinnesro
 att acceptera det jag inte kan förändra
att förändra det jag kan
och förstånd att inse skillnaden"
 
För hur jag än ser det så det förflutna kan jag inte ändra på men jag kan leva i nuet och jag kan förändra nuet till precis det jag vill ha det till just den dagen. Jag tittar inte för långt fram för jag vet att då går det oftast snett för mig . När jag väl lever i nuet då mår jag oftast riktigt bra.  
Anmäl
2008-01-19 23:09 #8 av: WillowsEpona

Har precis anmält mig till en studiecirkel i minfullness, inget va bokat ännu men jag hoppas den blir av!!!

Anmäl
2008-01-21 23:26 #9 av: GitteL

#7 Visst är det härligt att bara kunna sluta tänka och leva i nuet. Det är enormt kraftfullt och allt blir harmoni.

#8 Hoppas det blir av och berätta gärna vad du tycker om kursen.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-02-15 23:20 #10 av: ikna

Jag läste också en bok om att leva här och nu och efter det så har jag övningar varje dag. Jag försöker att vara här och nu, genom att bara iaktta och uppleva, utan att värdera. Men, oj, vad svårt!Förvånad Förr märkte jag aldrig att jag värderade allting hela tiden. Så jag kommer att få öva länge innan jag har lärt mig mindfullness!

Anmäl
2008-02-18 02:45 #11 av: Hennum

Jag fick en... vad ska man säja? en bok som inte blivit bok än, av någon för typ ett år, om mindfullness. vet inte om det har blivit någon bok. han skrev jättebra iaf. det borde bli en bok... en av de bästa böcker jag läst. iofs så hade jag inte läst någon om mindfullness innan, men ändå ^^

Anmäl
2008-02-24 23:51 #12 av: GitteL

#10 Mindfulness är en ständig övning när tankarna tar över. Det finns cd skivor och vår närvaro med våra medmänniskor blir helt annorlunda.

Det känns flow och allt kommer till oss istället för att vi ska jaga efter saker. Givetvis ska vi planera men när vi planerat är det bra att återgå igen till Nuet och ta bort en del av våra måsten och byta ut detta ord till vilja/val istället. Det blir mindre tyngd i dessa ord.

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-03-02 00:22 #13 av: dolla

Oftast så tar ju tankarna över men när jag bakar t. ex då är man ju helt uppe i det man gör så det är en bra övning att bara vara och när jag sitter och pimplar ute på sjön solen skiner och man glömmer alla måsten.men det är ju som du säger GitteL man kan ju vända måsten, till att jag har valt detta själv faktiskt.

Anmäl
2008-03-02 02:22 #14 av: Ijin

Det finns inte några måsten, det finns bara val...

Anmäl
2008-03-02 11:58 #15 av: Ensamfaren

"Lev i nuet, det är där lyckan finns"

                                      Ensamfaren
 

Anmäl
2008-03-02 14:43 #16 av: chik
Oskyldig  Många tänk värda ord....Väldigt bra..Mycket att jobba med.chik

Lena.P är jag i verkliga livet.

Anmäl
2008-03-02 21:54 #17 av: GitteL

#14 Jo det finns 2 måsten Ijin. Att dö och välja. Motargument finns överallt som t.ex en kvinna sa - Ja men jag måste ju hämta min flicka på dagis, nej du måste inte utan du väljer att göra det för annar är det synd om flickan att hon ska vara kvar till sist.

Det blir mer glädje och positiv tillvaro ;-)

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-03-03 01:05 #18 av: Ijin

#17 Nja, Du måste inte dö.. du väljer att dö, och du kan välja att inte välja:D

Anmäl
2008-03-03 12:05 #19 av: GitteL

#18 Okej, hur menar du med att vi kan välja att dö?

Att dö är bara ett ord för mig och känner att det lever kvar ändå trots bortång av det fysiska. Allt är energi och själen finns kvar. Min uppfattning av livet. Flört

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-03-03 15:02 #20 av: Ijin

#19 Nja, Om du består av energi, så är det bara din vilja som håller dig kvar i den energin, annars löses du upp.. eftersom man saknar en fast kropp som tvingar en att stanna...

Anmäl
2008-04-30 12:24 #21 av: GitteL

#20 Intressant, så om jag ej har viljan att stanna kvar kan jag dö idag??

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-04-30 14:06 #22 av: Ijin

#21 Japp. Fast du måste ju vilja dö, annars tar ju det lite tid innan du gör det...

Folk har ju dött av depression förut... 

Anmäl
2008-04-30 19:55 #23 av: [Vintersaga]

Vad intressant artikeln var - har ju läst den förut men läste den igen, eftersom jag idag håller på med Mindfulness.

Det är inte fel att säga saker men det är då vi ger det tillåtelse att vara kvar.

Det här stycket tyckte jag borde ha blivit highlightat - det talade direkt till mig och jag såg det i ett nytt ljus :-)

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-05-01 10:35 #24 av: awareness

Vägen till full medveten närvaro är oerhört spännande!
Det som till slut blir oerhört faschinerande är när vi kan se hur vi arbetar med vårt intellekt.. På ett medvetet sätt, Hur vi plötsligt inte låter oss ledas in i konflikter,
Hur vi plötsligt börjar kommunicera på ett sätt som får omgivningen att känna sig trygg i vår närvaro,
Hur våra barn utvecklas i samma riktning som vi själva.

Jag skulle kunna göra den här listan hur lång som helst.
Jag respekterar alla mäniskor som upplever det här som hokus pokus..

För alla använder uttryck ur medvetenhet.
Leva i nuet..
Var där du är.

Samtidigt känner jag en så oerhörd medkänsla till dom som förnekar betydelsen av det.
Som förnekar sig själva möjligheten till frid.
Mäniskor som omedvetet gör val som bara blir repriser på liknande val tidigare i livet.

Om jag fann ett sätt att dela med mig av den här upplevelsen, den glädjen som jag ser i min egen tillvaro i dag.
Det jag får uppleva i mötet med andra människor.

 

Anmäl
2008-05-01 11:21 #25 av: Lionadh

#24 Om jag fann ett sätt att dela med mig av den här upplevelsen, den glädjen som jag ser i min egen tillvaro i dag.
Det jag får uppleva i mötet med andra människor.

Jag tror att du verkligen kan det. Genom att just kommunicera det och att vara ett levande exempel. Som det står i A course in miracles. Teach love by being love.

Jag brukar få frågan "Varför är du glad jämt?". Och då försöker jag förklara att jag mediterar på själskontakt och att då känner jag mig glad.

Svårare än så är det inte. Var närvarande!

Anmäl
2008-05-01 14:35 #26 av: Ijin

Eh? Jag är allmänt glad;) Men det är helt enkelt så att jag alltid visar alla delar av mig själv:P

Anmäl
2008-05-01 15:38 #27 av: Tunrida

#24

"Samtidigt känner jag en så oerhörd medkänsla till dom som förnekar betydelsen av det.
Som förnekar sig själva möjligheten till frid.
Mäniskor som omedvetet gör val som bara blir repriser på liknande val tidigare i livet."

Vet du, jag kan känna så också, det kommer från hjärtat. Sen kommer något in och jag känner en frid med detta också.
En känsla av att det är okej, även om människor förnekar sig själva möjligheten till frid.
Även om de gör omedvetna val som leder till repriser av mer lidande. De gör bara det enda de kan göra just då. Som alla gör. Allt är som det ska vara.

Vet du varför det är okej? Jo för att allt är detta onämnbara. Allt är Spirit, Det Enda Medvetandet, Tao, Gud...Precis allt är detta, inget kan vara utanför det enda.
Så när andra människor lider och man kan se klart att de skulle nå frid genom att vakna upp och se med klara ögon, så är de alltid DET. Oavsett.

Man kan av kärlek önska för dem att de vaknade, för man vet vad det innebär, man ser detta fantastiska även i dem trots att de inte själva gör det. Men även om de inte vaknar, är det också okej.
Vare sig man är omedveten eller medveten har ingen betydelse för det man faktiskt är. Man är alltid DET i alla lägen. Alltid. Man kan inte vara något annat. :-)

Jag vet att detta gäller även för mig förstås. Det är därför det inte gör något om jag tillfälligt hamnar i egots grepp t ex. Om jag har en "dålig dag". So what? :-)

Det är rätt fantastisk när man börjar inse att det inte har någon djupare betydelse var jag eller andra är, med vem, vad jag eller andra gör eller inte gör.

Hjälpa en gammal dam över gatan eller sitta på toan med maginfluensa. Samma DET. Samma DET som upplever genom "mig".
Det ena är inte "bättre" än det andra. Allt är.

Allt är DET. Allt är Heligt. Det är Kärlek. Det är Livet.

Anmäl
2008-05-01 15:46 #28 av: Tunrida

#24

"Om jag fann ett sätt att dela med mig av den här upplevelsen, den glädjen som jag ser i min egen tillvaro i dag.
Det jag får uppleva i mötet med andra människor."

Det gör du. Redan. Helt enkelt genom att vara, genom att leva. Genom att vara sann. :-)

Du gör det härinne. Eller hur?

Men jag förstår din känsla, det finns något som vill dela detta med andra. Det kommer inifrån. Jag försökte få samman människor för att uppleva detta, uppleva närvaron vi är, tillsammans. 

Vi har haft en träff än så länge. Tre stycken var vi, med mig.
Vet inte om det blir fler gånger. Men något sånt kan man göra; samla ihop lite folk som verkar intresserade. För det är en underbar upplevelse att dela detta med andra. :-) 

Anmäl
2008-05-01 20:43 #29 av: awareness

I dag har jag haft en rätt underbar upplevelse som för mig blev något av en överaskning, Kanske inget roligt att läsa, men jag vill ändå dokumentera det ..

Det är en helt vardaglig situation, där jag under mitt umgänge med min trädgård kom och började prata med en granne.

Hon och hennes son, ( Min sons kompis ) kom över för att barnen skulle leka. Vi satt och pratade om ingenting.. ( Tunrida ! du känner känslan .. :)  )
Men hur det var så var jag ändå med i det vi talade om, jag svarade med närvaro.
20 minuter senare efter att hon lämnat, ( Sonen var kvar )
Så ringer hon och bjuder över mig och min son på lunch.

Vi äter och pratar om mer livsrelaterade frågeställningar..
Jag svarar med dom ord som jag känner riktiga för situationen.
Vad jag däremot iaktar i min kommunikation är att jag använder mig av en helt ny uppsättning ord i kommunikationen.
Mer iaktagande än annars kanske.
Det är ord som , kärlek, ord som glädje.

Efter ett tag så noterar jag hos dom båda att dom blir lite förvirrade av vad jag svarar, hur jag kommunicerar.
Så lite snyggt börjar båda flika in "hur jag ser på"
Rätt orienterat till relationsfrågor.
Jag svara utifrån mitt hjärta, jag svarar med närvaro.

Till slut sitter dom säkert helt tagna av att dom öppet delar med sig av vad jag här skulle definiera som en rätt kravfylld, omedveten relation.
Där mina svar plötsligt öppnar upp och dom tittar mer och mer på varandra och ler med en värme som jag inte sett hos dom tidigare.

Det kändes så otroligt givande, ( inte för min egen skull )

Kärnan i det här är just att om jag är så närvarande som jag kan vara.
Kommunicerar utifrån mitt hjärta, Lyssnar med min närvaro,
Så får det omgivningen att släppa sina egna fördämmningar då det skapar en öppenhet som vårt inre verkligen vill uppleva, som vi annars så intensivt försöker dölja bakom fasader av prestige och komplex..

Efteråt gick jag tillbaka till umgänget med trädgården, och kände ännu större glädje i det jag gjorde...

Anmäl
2008-09-24 00:22 #30 av: GitteL

*puttar*

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-09-24 15:19 #31 av: Tunrida

Den här behöver puttas upp ibland. Glad

Här är ett citat från "The Power of Now" av Eckhart Tolle (s. 117):

"If you keep your attention in the body as much as possible, you will be anchored in the Now. You won't lose yourself in the external world, and you won't lose yourself in your mind.

Thoughts and emotions, fears and desires, may still be there to some extent, but they won't take you over."

---
" Do not give all your attention away to the mind and the external world. By all means focus on what you are doing, but feel the inner body at the same time whenever possible. Stay rooted within.

Then observe how this changes your state of consciousness and the quality of what you are doing."

Finns ju förstås så mycket mer att citera, men jag stoppar här, annars blir det för mycket. Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.