Annons:
Etikettkroppsspråket
Läst 10605 ggr
GitteL
2007-12-12 01:11

90% av vår kommunikation är icke verbal!!!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Har ni lagt märke till vad det är för signaler ni sänder ut till er omgivning och hur ni uppfattar andra?

                     

Det säger mer än 1000 ord så var varsam om detta. Om vi säger ja men menar NEJ så kan vi räkna med att vi får inre stress och vi blir otydliga för andra.

90% av vår kommunikation är icke verbal och resten verbal.

Om du säger ett svagt nej till det du inte vill med osäkerhet så vibrerar ditt kroppspråk och andra känner av dina signaler. Barn är experter på att tyda vårt kroppspråk och testar eftersom de märker att det är otydligt.

Jag skall ta ett exempel här: Har ni någon gång känt att denna personen kan jag inte lita på? Klart vi har.

Det handlar just om detta, många säger JA men menar absolut inte det och vissa säger Nej med en osäkerhet i hela sitt kroppspråk i väntan på att de inte blir accepterade av partner, barn, kollegor osv. Det blir dubbelt budskap.

Var lägger du ditt fokus? På vad andra vill eller vad du vill? Dina tankar avgör ditt kroppspråk.

Ut med bröstet och bak med axlarna och glöm inte att du behöver också mena vad du säger. Då menar jag tanke, känsla och handling utan att ta ansvar för andras känslor.

Av: GitteL

Datum för publicering

  • 2007-12-12

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se

Annons:
AnneN
2007-12-12 01:48
#1

Jätte bra artikel =)

Jag har själv tänkt mkt på det där med hur kroppsspråket påverkar andras syn på en person. Har man ett osäkert kroppsspråk så ses man som en osäker person.

Men jag tror att om man bara tänker på att använda ett säkert kroppspråk även om man känner sig osäker så tror folk att man är säker och efter ett tag så börjar man faktiskt att bli säkrare på sig själv för att det är sådan som folk runt ikring tror att man är.

(vart det där tjorvigt eller förstår ni hur jag menar?)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

GitteL
2007-12-12 02:00
#2

Förstår absolut och jag tror också vårt kroppspråk ändras allt eftersom vi känner att vi stannar upp just med att vara tydlig i kommunikationen och med vår hållning.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se

vanessa
2007-12-12 04:02
#3

Jag är nog självsäker person. Har blivit överkörd i min ungdom, och av det lärde jag mig att visa vad jag tror på och är.

Gick faktiskt en kurs i att tala inför folk. Det hjälpte mig en massa och har inte tystnat sedan dess :-).

Nu visar jag mitt rätta ansikte oavsett vem jag presenterar mig för eller umgås med. Det jar jag lärt mig med tiden och guppen på vägen.

Är man osäker, så är det bra att försöka visa motsatsen, till viss del. Men det får inte gå till överdrift så man blir en skådespelare. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Honestyisdead
2007-12-12 08:02
#4

Jag har alltid varit noga med att sträcka på ryggen och dra bak axlarna. Även de dagar då jag inte mått så bra. De gör så mycket :)

Perla
2007-12-12 08:16
#5

Inre osäkerhet och inre säkerhet återspeglas alltid i kroppspråket vilket andra människor läser av. Däremot kan man påverka sin egen känsla genom att sträcka på sig trots att man är deppig eller le trots att man känner sig grinig. Man kan också ge ett första säkert intryck för människor som man inte känner men att fejka en säkerhet som inte finns fungerar inte i längden.

AnneN
2007-12-12 17:00
#6

Jag tror att om man är osäker på sig själv men använder ett fejkat säkert kroppspråk så tror folk att man är en säker person och behandlar en som det och att det efter ett tag kan återspeglas på ett sådant sätt att man faktiskt blir lika säker som kroppspråket visar att man är.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Annons:
korseett
2007-12-19 23:16
#7

kroppspråk är så intressant! Armarna i kors- du kommer inte åt mig till slappa handtag- ursäkta att jag finns till. Avvikande eller stirrande blickar. You name it. Jag läser mycket i kroppsspråk och så kommer jag på mig själv emellanåt och blir full i skratt åt vad jag precis har visat utåt.

Niklas
2007-12-21 17:54
#8

Något så obetydligt som huvudrörelser är viktigare för människors kommunikation än man kan tro.

Vanligtvis nickar vi när vi lyssnar intresserat på någon som talar. Talaren uppfattar detta som att han eller hon har vår uppmärksamhet, vilket oftast är riktigt. Det är till och med så, att genom att nicka kan vi få en person som talar att tala upp till mellan tre och fyra gånger så länge som om vi inte gör det. Det kan vara användbar kunskap vid till exempel intervjuer. På samma sätt kan vi få folk att sluta tala ganska snabbt om vi inte ger dem återkoppling genom att nicka med huvudet. Talaren vet vanligtvis inte varför, men kommer att ha känslan av att vi inte lyssnade.

Leenden är en annan viktig del av kroppsspråket. Den som är eller ska vara "krånglig" kan, genom att le, få andra att tolerera mer trassel och störningsmoment än om de både var och såg osympatiska ut. När man läser det låter det självklart, men det kan trots allt vara bra att vara medveten om det ifall man behöver "bråka" med någon och få någonting gjort.

I experiment har det bevisats att människor som först ombads att le och sedan titta på bilder av olika händelser, sedan beskrev bilderna med positiva ord. När samma experiment gjordes om men försökspersonerna ombads att först rynka pannan och se arga ut, beskrev de bilderna med ord som irritation och ilska. Vi kan alltså till en del "programmera" oss att uppfatta saker på ett bra eller dåligt sätt.

"Smile and the world smiles with you", är inte bara ett uttryck, det är sant. Om vi ler åt människor runtomkring oss kommer de, nästan utan undantag, att le tillbaka.

Vi bildar oss uppfattningar om människor baserat på intrycket av dem under de första fyra till fem minuterna av det första mötet. Dessa uppfattningar sitter sedan kvar och förstärks av nya intryck, inte på ett objektivt sätt, utan med vårt första intryck som grund. Man kan därför med fog säga att första intrycket är viktigast. Under dessa första minuter bedömer vi vilken karaktär, personlighet, intelligens, temperament, vanor, arbetsförmåga och lämplighet som vän eller älskare/älskarinna människor har. Detta trots att vi inte rimligen borde ha en uppfattning om det efter så kort tid. Att känna till det är bra både för vår egen bedömning av andra och för våra möjligheter att göra ett bra första intryck på andra.

Allt detta kommer från boken Teach yourself body language.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

GitteL
2007-12-21 22:35
#9

Tack, mycket bra artikel om kroppspråket. Så ut och le och du får 1000 leende tillbaks.

Glad

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se

Ijin
2007-12-23 14:46
#10

O ja, sen min retorik kurs vet jag att kroppsspråket är otroligt! Så man märker om någon mår dåligt, eller om någon är kaxig.. Rätt kul=)

GitteL
2008-05-23 14:09
#11

#10 Retorik kurs är kanon att gå. Öva, öva, öva. Gick gymnasiet men har sökt in nu tll högskolan. Många som vill gå den kursen.

Vi läser av en människas kroppspråk mer än orden.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se

Tuva-Lena
2008-05-24 02:25
#12

Om du läser med intuitionen då? Vilket vi ofta gör fast vi inte tänker på det. Kroppspråket säger en sak, men man känner att personen signalerar nåntig annat. Vad går du på då? Kroppspråk eller det du känner att personen signalerar..? ;)

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

GitteL
2008-05-24 14:56
#13

#12 Om kroppspråket säger en annan sak än tanken så blir det fel budskap till mottagaren och då kan vi känna (intuitionen) att vi ej litar på personen. Den har alla utvecklade mer eller mindre, konstenär att lyssna till den och lita på den.  ;-)

Barn och hundar är fenomenala på att absorbera energier.

Har någon sett cesar? Mannen som talar med hundar. Där kan vi se hur han arbetar med tankens kraft, kroppspråket och hur energierna ändras när allt blir ett. Glad

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se

Annons:
Ayena
2008-05-24 22:44
#14

Intressant detta med kroppspråk. Man fick lära en del om detta på arbetsledarutbildningen. Man ska inte fejka sina gester eftersom då kan det gärna bli konstlat om inte signalerna kommer från  hjärtat. Däremot kan det vara av värde att vara medveten om hur man sitter/står/talar inför en viktigt situation, till exempel vid en anställningsintervju.

Förresten har ni lagt märke till om ett förälskat par sitter mitt emot varandra på ett cafe, att de ofta brukar sitta likadant, att de speglar varandra. Kolla nästa gång!

Cathy
2009-02-14 14:56
#15

Det var en träffande artikel för mig. Tror att just mitt kropps språk, sänder ut osäkra signalen. Så är nog säkert därför jag ibland känner att jag inte når fram till folk. För att de läser osäkerhet och lite reservation, och lite rädsla i mitt kropps språk. Det är jag ganska mycket vane beteende.. Hur tränar man bort sånt? Vill gärna vara en öppen och social person som inger trygghet.Glad Hur börjar man träna sig på sånt..? För jag förstår ju att jag måste börja med kärnan i mig själv.

[Vintersaga]
2009-02-14 20:59
#16

#15 - Det finns många sätt att träna bort sånt här. Ett av de enklaste och bästa sätten är att skriva upp allt du är bra på. Sen kan du ställa dig framför spegeln och säga de saker som du uppskattar hos dig själv. Det handlar helt enkelt om att bli kärleksfull mot sig själv. Skrattande

När du känner dig nöjd med dig själv utstrålar du automatiskt det mot andra också - och då kan det bli så att du istället attraherar människor! Glad

Sen kan du börja på Gittes kurs här om du verkligen vill göra en stor förändring med dig själv :-)

Kram Rickard

Maddo
2009-02-15 15:26
#17

Jag hoppas värkligen inte att de e dom första 4 till 5 minuterna som man bildar sig en uppfatning om nogon. Det kann ju bli förödande konsekvenser för den person som kanske råkar ha en mycke dålig dag av varierande andledningar. Har själv mött mäniskor som jag vid första mötena varit mycke sura griniga värkat bittra m.m.Senare när jag mött samma person ,har den bilden absolut förändras då andra inneboende kvaliteer har visat sig.Att kunna se inteligens temprament m .m på den korta stund är nonsens.Att vara den man är är ju att inte spela glad trevlig inteligent,bara för att det är första gången man träffar nogon,De är mer ärligt att våga visa den jag är just idag,med alla brister och fel alla mäniskor har.Jag är glad att jag lärt mej ha överseende med vissa ibland,så att jag kann lära känna alla deras sidor och inte tro att jag ser de på 5 minuter.Och sedan fortsätter bygga på med negativa saker,för att jag tror mej kunna läsa av personen på 4 minuter.Läste en bok där de står.Tro innte på det dom visar fram det är sällan sanningen ofta är det en fåfäng önskan att vara det idial som uppträdandet vill ge sken av.Lycklig är den mäniska som blivit förtrogen med sin bild av sig själv och som accepterar dess rynkor och vårtot ,och som i dem ser kännemärken på sann mänsklighet. ( Ja nu e jag väl off pits eller vad de kallas för.HaaaHaaa )Men kropsspråket är ju så uppenbart.Är man glad Och positiv,blir andra solar också.( oftas) Är man ledsen å nedstämd Syns det ju i kroppsspråket också. Är man ärlig följer det ju hand i hand. som du känner dig sådant kroppsspräk får du. Kanske har fel .Men tycker det faller sig naturligt. Vissa kan manipulera andra mäniskor otroligt med första intryck och kroppsspråk. Så man får nog se upp i backen.

Lev livet, det går inte i repris.

Upp till toppen
Annons: