Tankar/känslor!

Fyra grundstenar till ett bättre liv!

2007-12-18 16:30 #0 av: GitteL

Miguel Ruiz är en av de mest lärorika mästare inom att bli fri ifrån känslomässiga blockeringar som vi tagit med oss genom vår prägling. Ett känslomässigt gift.


Fyra grundstenar till ett bättre liv: Don Miguel Ruiz avslöjar källan till alla de föreställningar som begränsar oss, berövar oss vår glädje och orsakar onödigt lidande.

Fyra grundstenar till ett bättre liv utgörs av fyra överenskommelser som grundar sig på toltekernas urgamla visdom och erbjuder en samling effektiva levnadsregler som snabbt kan förvandla vårt liv så att vi får uppleva frihet, verklig lycka och kärlek.

Fyra grundstenar till ett bättre liv utgörs av fyra överenskommelser som du för med dig själv:

Var sann i ditt tal
Låt ditt tal utmärkas av integritet. Säg bara sådant som du menar. Undvik att använda orden för att förringa dig själv eller skvallra om andra. Använd orden med inriktning på sanning och kärlek.

Ta ingenting personligt
Ingenting som andra gör beror på dig. Vad andra säger och gör är en projicering av deras egen verklighet och deras drömmar. När du är oemottaglig för andras åsikter och handlingar drabbas du inte av onödigt lidande.

Ta ingenting för givet
Våga ställa frågor och säga vad du egentligen vill. Kommunicera med andra så tydligt du kan för att undvika missförstånd och upprördhet. Detta enda samförstånd kan förändra ditt liv fullständig.

Gör alltid ditt bästa
Ditt bästa skiftar från det ena ögonblicket till det andra. Det är inte alltid detsamma när du är sjuk som när du är frisk. Gör helt enkelt så gott du kan under alla omständigheter så undgår du självkritik, självförakt och ånger

"Don Miguel Ruiz bok är som en vägkarta till upplysning och frihet" Deepak Chopra

Relaterade länkar

Av: GitteL

Datum för publicering

  • 2007-12-18

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2007-12-27 12:44 #1 av: [BigMama]

Har haft boken i min ägo ett tag, kunde inte ta till mig den när jag läste den då, ska nog göra ett försök till.

Just nu läser jag faktiskt Stieg Larsson, en hederlig deckare! Det har vart rätt mycket av "psykologi" och personlig utveckling ett tag... Flört

Anmäl
2008-01-31 16:08 #2 av: GitteL

#1 Jag kunde inte heller ta till mig den första gången och det tar tid för hjärnan att förstå. Han har skrivit fler böcker och en som heter kärlekens insikt är också mycket bra.

Är det någon här som har läst denna bok, Fyra grundstenarna??

Jag undrar vad du tyckte? Vad lärde du dig av den?

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-01-31 19:11 #3 av: Hoppfull

Den andra punkten: Ta ingenting personligt
Ingenting som andra gör beror på dig.

Kräver ett ganska stort mått av själkännedom anser jag! Det förutsätter ju att man aldrig säger elaka saker eller är orättvis eller är mästrande så...

Det här är en punkt som jag faktiskt tycker att många som arbetar med personlig utveckling (inte enbart som yrke alltså utan även de som gör det för egen skull) använder på ett lite underligt sätt. De tillåter sig bitvis att uttala sig lite nedlåtande eller mästrande och om människor reagerar så får det bara med vändande post uttalanden som -och varför väljer du att reagera så där, eller -nu märker jag att du reagerar, -vad fick dig att välja just den känslan osv osv. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, en mening av detta slag kan användas för att slippa ta ansvar för de uttalanden man gjort eller för att slippa hantera kritik på saker som sagts eller gjorts. Att alltid bemöta människors reaktioner med att ifrågasätta dem själva är som jag ser det inte alltid av omtanke utan kan lika gärna vara för att slippa ta ansvar för sitt eget sätt att uttrycka sig på eller för att slippa ta i det som de själva inte fixar.

Jag förstår tanken med uttalandet men som sagt, det kan användas (och används, jag har råkat ut för det flertalet ggr.)för att undvika att granska sig själv.

Anmäl
2008-01-31 19:13 #4 av: nera

Jag tycker dessa böcker är jättetbra! Jag har dem alla, och har läst dem alla. De får en  verkligen tänka till Glad

Anmäl
2008-01-31 23:09 #5 av: Gronstedt

#3: Håller helt med dig, det är inte särskilt konstruktivt att alltid skicka tillbaka ansvaret så där. Den typen av uttalanden får mig alltid att bli trött. I sällskap där jag inte är så tillbakadragen som vanligt (det vill säga mest med min Significant Other) brukar jag syrligt svara "Det spelar väl ingen roll varför jag reagerar så, jag gör det och så är det med det. Din replik!"

Att inte ta någonting personligt måtte ju förutsätta att man är något slags pelarhelgon Förvånad! Är man inte det lär man såra och störa många på sin väg, och det är väl lite väl ofint att säga att man inte har ansvar för det. Jag menar, om jag tappar mammas ärvda glas i golvet och hon blir ledsen, så säger jag bara glatt att det är ingenting som berör mig, det är bara en projicering av hennes verklighet och drömmar. Usch och fy, så kan man väl inte göra!?

Anmäl
2008-02-01 09:20 #6 av: Hoppfull

:) precis :)

Jag förstår själva grundtanken med att inte ta åt sig av sådant som verkligen inte hör ihop med mig. Men som sagt det uttalandet kräver en enorm självinsikt. Jag har träffat åtskilliga som använder sig just av detta för att slippa ta ansvar för saker de sagt eller gjort. Det finns även de som utvecklar detta till en konstform för att kunna framhäva sin egen duktighet och om någon motsätter sig så är det bara dessas egna känslor och något de själva måste ta ansvar för... Förvånad

Anmäl
2008-02-03 21:59 #7 av: AnneN

Jätte bra artikel =)

Några av er skriver att  folk ställer frågor om varför man reagerar som man gör för att själv slippa ta ansvar för det de gjort/sagt... Jag tror att det ännu oftare är tvärrt om att de som inte vill svara på dessa frågor är rädda för att släppa taget om tryggheten och gå in i sig själva för att hitta svaret på frågan och där med ta ett stort steg i sin personliga utvecklig Skrattande

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-02-04 08:45 #8 av: Perla

Ang "Ta ingenting personligt".

Kruxet med det är, som jag ser det, att vi ofta tolkar det andra säger och gör genom vårt personliga filter som bl a består av den syn vi har på oss själva.

Vi hör egentligen alltså inte det som verkligen sägs och vi ser inte det som verkligen händer. Det vi hör och det vi ser är det som vi tror är det som sägs och händer.

För att komma tillrätta med det så krävs det, precis som "Hoppfull" skriver, självinsikt/självkännedom. Det vill säga att man utvecklar en medvetenhet i vilka situationer man reagerar och också blir medveten om vad det är ligger till grund för att man reagerar som man gör.

 

Anmäl
2008-02-04 09:27 #9 av: [Mariann]

Jag måste ju då sälla mig till #3 #6 #7

Det är så oerhört lätt att lägga över allt på den som "reagerar". Denna användning av "spegeln" att hänvisa tillbaka till den som reagerar är precis som bikten i katolska kyrkan.

Du biktar dig = skickar tillbaka till den som reagerar och sedan kan du glömma och uppleva dig ren....  ifall nån ser bilden.Fundersam Så kan du gå ut och "synda" igen, för det är ju inte dig det är fel på, det är ju deras problem de som reagerar, inte mitt...

sedan kan man inte se det så enkelt, för du säger samma sak här #8  som i övriga inlägg, att den som reagerar äger problemet. Till viss del är det ju så också för jag kan också följa tanken omkring det.

Det krävs självinsikt sägs det och då menar man ju på att de som då har denna självinsikt aldrig gör fel och de som "reagerar" har inte denna självinsikt, där tror jag man kan lura sig grundligt i att tro man är så ren och klar och har denna självinsikt och därför inte reagerar... så jag behöver inte jobba med mig själv, jag är klar - Gud är färdig med mig!!

Glad Mariann

 

Anmäl
2008-02-04 09:44 #10 av: Ijin

Ang 3 och 5  så kan det vara så att dom mennar kanske att man inte ska ta åt sig och lyssna på vad andra tycker och tänker, för det finns väl bara en röst man egentligen ska lyssna på, och den kommer innifrån?

Anmäl
2008-02-04 09:54 #11 av: Perla

#9

Efter egen erfarenhet, som jag fått av att under många år jobba aktivt med min egen självkänndom, vet jag att det är lätt att lura sig själv till att vara både det ena och det andra och att rädslan för att möta sig själv och sitt eget "mörker" kan vara så stor att den överskuggar allt annat.

Du skriver:

"Det krävs självinsikt sägs det och då menar man ju på att de som då har denna självinsikt aldrig gör fel och de som "reagerar" har inte denna självinsikt,"

Det är ett exempel på hur vi kan tolka istället för att läsa det som faktiskt står.

Att ha självinsikt är ingen garanti för att man alltid gör allting "rätt", eller aldrig får några fysiska eller emotionella reaktioner.
Självinsikt betyder bl a att man är medveten om sina egna tillkortakommanden och att man kan använda dem för att vinna mer kunskap om sig själv.

 

Anmäl
2008-02-04 10:08 #12 av: Perla

Min personliga favorit bland "hörnstenarna" är:

Ta ingenting för givet
Våga ställa frågor och säga vad du egentligen vill. Kommunicera med andra så tydligt du kan för att undvika missförstånd och upprördhet. Detta enda samförstånd kan förändra ditt liv fullständig.

Anmäl
2008-02-04 10:19 #13 av: [Mariann]

#9

oopp s jag menade #3 #5 #6

Anmäl
2008-02-04 10:21 #14 av: [Mariann]

Precis!! Självinsikt är ingen garanti för att man gör allting rätt alltid!

Det var det jag ville påvisa... på mitt sätt Flört

Glad Mariann

 

Anmäl
2008-02-04 10:27 #15 av: Perla

#14

Vilket var jättebra för att det i det "sättet" framgick hur lätt det är att feltolka och visade att fastän det kan bli rätt så blir det ändå fel. :)

Självkännedom är inget man kan avhandla på en fikarast och det finns inte heller några quick-fix-metoder som man kan använda för att få den men det är en otroligt intressant resa om man är beredd att släppa på allt man "vet" och gå in i det man möter hos sig själv, utan att värja sig.

Anmäl
2008-04-02 00:36 #16 av: GitteL

Är det fler som läst denna bok? Glad

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-04-02 00:48 #17 av: Gahella

Nej tyvärr, har så svårt nu för tiden att läsa, har ingen riktig koncentration till det. Men att läsa härinne är lite som att plocka russinen ur kakan  Glad


Anmäl
2008-04-02 02:09 #18 av: omelett

Nej jag har heller inte läst något av hans verk, men det borde jag kanske.

Jag gillar och faktiskt och tillämpar Ta inget personligt utan det hade jag gått under. Exet talar gärna om vilken skit jag är och med en 13 årig dotter i huset, så är jag väldigt ifrågasatt, det ingår i hennes process att klippa banden med mig. Oj va rynkig du har blivit! Att du vågar visa din mage utan att skämmas! Du är snål! Du har så fula möbler! osv självklart får jag annat från henne oxå, men hade jag tagit in detta så hade jag inte orkat leva.

Den jag har svårt med är Var sann i ditt tal jag får nog erkänna att jag gillar att prata om andra människor, skvallra.

Anmäl
2008-04-02 02:37 #19 av: Gahella

Att du inte tar den där karln i byxröven och hivar honom genom närmsta fönster!!! Vad säger din dotter när hon hör det där, för han bygger ju upp ett förakt hos henne själv också! Såg du den danska dokumentären som var ikväll?


Anmäl
2008-04-02 02:47 #20 av: omelett

#19 Oj så tokigt det kan bli när man skriverFörvånad Exet är utslängd, han skcikar bara mail och sms. Det är dottern som ifrågasätter mig och säger de saker jag nämnde inlägget. Det är inte bara min dotter som säger detta till mig. Så här har vi mammor till tonnårsdöttrar det. Då gäller det att inte ta in orden. Jag brukar svara: Ja! jag börjar bli rynkigGlad Ja! jag vågar visa magenGlad  Ja! jag är snålGlad Ja! det är MINA möblerGlad

Nej jag såg inte dokumentären, men jag ska se den på webb-tv. Den verkar sevärd.

Anmäl
2008-04-02 03:02 #21 av: Gahella

Förlåt det var jag som läste fel. Ja tonåringar ja...de kan verkligen få en att känna sig som en mossig fossil jagvet, men guskelov går det över. Men lova mig att du behåller din självrespekt what ever, för du har verkligen igen det när de testat klart. Visa att det är du som är hövdingen i familjen!! 


Anmäl
2008-04-02 12:54 #22 av: omelett

#21 Men dom är en bra träning, så man ser att problemet ligger hos givaren, inte hos mig som mottagare. Ytterligare en av livets hårda läxor. När det började så tog jag åt mig. Nu ler jag och håller med. Attacken slutar direkt.

Anmäl
2008-04-02 13:56 #23 av: Gahella

Haha ha du har en sån avväpnande humor och härlig självdistans omelett! Ja jag förstår att de ger upp, vem skulle inte...!?

Snacka om att jag läste helt fel, appråpå tolkningar. Jag såg ju dokumentären igår och var så arg att de inte fick någon hjälp någonstans, och var helt färgad av det då jag läste vad du skrev: Jag såg inte klart vad du sa, var tvungen att läsa om det för att se vad du faktiskt sa! Ännu ett prov på hur vi tolkar vad andra sägerFörvånad Fundersam


Anmäl
2008-04-02 14:14 #24 av: omelett

#23 Livet blir lite roligare då. När hon är som värst, brukar jag säga: Min plan är att ge dig en svår barndom, så du växer upp till en stor komiker, som Jonas Gardell, så kan jag sitta i publiken och sola mig i glansenSkrattande

Visst är det så, vi ser det vi VILL se. Det här fenomenet med om verkligheten finns, eller om det bara är en spegling av vår insida dyker upp igen. Det tål verkligen att tänka på. Dokumentären måste jag se, uppenbarligen har den berört dig starkt.

Anmäl
2008-04-02 14:32 #25 av: Gahella

Ha hahaaa vilken bra skjuts i kariären!! Ja så är det, och den stora, stora konsten är att försöka hålla sig objektiv och neutral i det mesta, men så länge vi har omedvetna skuggor kommer de att färga av sig. Och det är ju så bra när vi tar upp sånt här, då belyses vårt eget så tydligt!


Anmäl
2008-04-02 17:01 #26 av: Ijin

Bläh. Finns en grundsten man alltid ska ha. Var dig själv. Resten spelar egentligen inte så stor roll, så länge man är sig själv och står för det...

Anmäl
2008-04-02 17:20 #27 av: omelett

#25 Det är viktigt att hålla sig objektiv och neutral. Det är när man åker iväg med kännslorna som lidandet uppstår.

#26 Ja var dig själv, men vem är det då? Jag letar på. Det är nog något som vi alla gör. Den jag trodde att jag var, är jag inte i alla fall.

Anmäl
2008-04-02 17:31 #28 av: Gronstedt

"... och stå för det" är den viktiga biten där. "Take what you want and pay for it."

Anmäl
2008-04-02 17:46 #29 av: Gahella

Håller med där omelett. Hela jag är under lupp och omstrukturering! Har hittat helt nya sidor i mig själv på sista tiden, och det är såå kul och intressant, som oftast i alla fall!


Anmäl
2008-04-02 21:20 #30 av: ikna

Jag köpte boken för några år sedan och läste den. Ni är det så att jag läser allt jag kommer över av sådana här böcker och ska ärligt säga att jag nog inte var "mogen" för den ännu. Men nu blev jag intresserad av den igen, så jag tror jag läser om den!

Jag har faktiskt den senaste tiden upptäckt att jag tar alldeles för mycket personligt. Nu jobbar jag på att lära mig av med det!

 

Anmäl
2008-04-02 21:49 #31 av: Ijin

#27 Är man en sökare så är man... jag är mig själv, Envis, jobbig, irreterande, har ofta rätt på ett irreterande sätt, är aldrig seriös. Men är lojal och snäll med..

Så det är väl  jag? Man ska aldrig spela någon annan, man gör det som man tycker är rätt, helt enkelt.

Anmäl
2008-04-03 00:41 #32 av: omelett

#29 Ja det är kul och intressant att utforska sig själv. Jag har gått runt och kännt mig som en 2 meter lång man, så är jag en liten kvinna, en tvärhand högFörvånadSkrattande 

och så en massa negativa saker om mig själv, som vid granskning under luppen inte alls är sant.

#31 Är det verkligen du? Eller är det den roll omgivningen har gett dig, som du sedan har anammat? Människor brukar ta dom roller man ger dom. Detta är något som jag kan använda i mitt jobb. Om någon är på dåligt humör, så kan jag ge den personen rollen av buse och spelevink, så kommer de spralliga humöret fram.

 

Anmäl
2008-04-03 01:11 #33 av: Gahella

Det är ju just det: Rollerna man har blivit pålagd sen liten, förväntningarna som ställs på en, att till varje pris spela dem. Och när vi inte vill det längre ja då väcker det både ångest och förvirring i mig och min omgivning. För att slippa den jobbiga känslan så kör vi hellre på i de gamla "trygga"...


Anmäl
2008-04-03 01:16 #34 av: Ijin

#32 jag är alltid mig själv:P Jag är skapad så..

Anmäl
2008-04-03 01:48 #35 av: omelett

#34 Vill du bevisa hur envis, jobbig och irriterande du är nu?Flört

Anmäl
2008-04-03 10:48 #36 av: Ijin

#35 irreterande och jobbig kan jag bara visa om du möter mig;) annars är jag bara envis:P

Anmäl
2008-04-03 11:11 #37 av: omelett

#36 Nej du är inget av det där. Det ligger hos betraktaren. Du vet att någon kan tycka att en person är flera negativa saker och nästa person älskar samma människa. Jag har flera personer i mitt liv som älskar och respekterar mig, så finns det några som tycker att jag är en påstridig, jobbig och envis djävel. Vart ligger sanningen? Förmodligen hos betraktaren.

Anmäl
2008-04-03 16:15 #38 av: Tunrida

Vi tolkar ju hela tiden oss själva och andra utifrån gamla mönster som vi tagit till oss. Så vad är sant?

Det jag ser hos dig är kanske sant för mig utifrån hur jag ser det, men säger inte någonting om hur det verkligen är. 

Det är intressant detta med bedömningar och tolkningar vi gör.

Allt är ett stort mysterie för oss, vi kan aldrig säga att vi känner ett tings sanna essens genom våra tolkningar. Vare sig det är en annan människa eller oss själva, eller ett träd.

För "människa" är bara ett ord, "träd" är också bara ett ord. Dessa ord säger inget alls om vad det egentligen är. :-)

Anmäl
2008-04-03 20:50 #39 av: Ijin

#37 Det är inte jag som säger det;) Det är mina polare;) Men dom gillar mig som jag är;)

Anmäl
2008-11-04 17:30 #40 av: ikna

7 månader har gått sedan jag skrev här att jag skulle läsa boken...det har jag gjort nu... 2 gånger... Fantastisk bok, jag tror stenhårt på detta! Flört

Jag har gjort dem till mina affirmationer nu:

Jag är sann i mitt tal

Jag tar ingenting personligt

Jag tar ingenting för givet

Jag gör alltid mitt bästa

Jag tränar varje dag, det är svårare än man tror! Glad

Anmäl
2008-11-09 00:50 #41 av: solblomman47

Har i kväll köppt denna bok på tradera för 31 kr + några andra liknande  böcker så nu blir det lite läsning igen.

Anmäl
2008-11-10 07:24 #42 av: ikna

Var sann i ditt tal
Låt ditt tal utmärkas av integritet. Säg bara sådant som du menar. Undvik att använda orden för att förringa dig själv eller skvallra om andra. Använd orden med inriktning på sanning och kärlek.

Jag har upptäckt att detta är svårt att följa! Att inte förringa sig själv eller skvallra om andra...utan inrikta orden på sanning och kärlek.

Det är såå lätt att prata illa om andra och sig själv! I alla fall behöver jag träna mycket!

Hur gör ni andra?

Anmäl
2008-11-10 13:01 #43 av: Tunrida

#42 Ja, det är inte lätt eftersom man hela tiden dras in i tankarna som "säger åt en" att säga detta, göra detta, tycka detta.
Vår inre kommentator som alltid har något att säga om allt och alla. Eller hur? Skrattande

Vi är ju så vana vid att direkt dras in i varje tanke och har då fastnat i tankarna, alltså identifierat oss med dem. Vi uttrycker oss sedan därifrån.
Då talar vi nedlåtande om andra och oss själva, det finns en upplevelse av separation till andra. Tanken skapar separationen.
Vi dömer andra, upplever skuld när vi dömer, börjar döma oss själva och hamnar i en ond cirkel. Vanans makt är stor!

 

Så. Hur tränar man för att inte dras in i det där och tro på varenda tanke som kommer, identifiera sig med den och agera ut den?

Man tittar efter vem det är som upplever tankar, som lyssnar till dem...

Vem är det som lyssnar till tankarna? Utforska, men inte med dina tankar förstås! Var stilla..

På detta sätt får du distans till tankarna och börjar se att de bara är tankar, att du inte är tankarna, inte automatiskt tror på vad de säger och därför gör som de säger. Glad

Anmäl
2008-11-19 14:37 #44 av: lapri

Det är så här jag har tränat mig själv i flera år och det skapar problem bland de vanliga dödliga vill jag mena.

Mina problem växer ju mer sanning jag talar. Människor visar verkligen hu  r dom inte tål dig...Snackar skit osv.

Att bli mer sann emot mig själv och tala klarspråk till andra utan bakomliggande motiv, har fört mig längre bort från människor och närmare mig själv(min själ).

Det är min erfarenhet.

Anmäl
2008-11-19 14:58 #45 av: omelett

#44 Det beror också på vad man menar med att tala sanning. ALLT behöver inte ventileras. Man säger inte "Vad tjock och ful du har blivit" även om man kanske tycker att det är sant. Det är inte alltid man behöver dela med sig av sina åsikter. Det gäller också att välja sina strider. Det är skillnad på att tala sanning och vara sann i sitt tal.

Anmäl
2008-11-19 15:05 #46 av: lapri

#45

Att tala sant och rent och vara sann emot sig själv, då har man ingen plats för att kritisera och kommentera andras utseende osv.

Då låter man folk vara precis som man är, så som jag önskar att själv bli bemött.

Anmäl
2009-07-20 20:54 #47 av: omelett

Nu har jag också läst boken. Den gick rätt in. Den fick mig att känna mig lättad och gled. Dessa fyra grundstenarna gör helt enkelt livet btydligt lättare.

Anmäl
2009-07-22 00:43 #48 av: intressant

den här ta ingenting personligt är häftig.....

jag vet en kvinna som hatar detta uttryck hon blir förbannad på mig

när jag ger henne det rådet

men det är ju ett bra råd i botten.....om vi vänder på det och

tänker ta allting personligt ja då är vi utbrända redan efter en kvart typ....

om nån berömnner mig blir jag gla men förstår att det är avhängigt den personens subjektivitet och inte sanningen

om nån kritiserar mig orättvist så samma där det är inte sanningen

 

 

Anmäl
2009-07-22 01:24 #49 av: eva2005

jag läste boken för många år sen, tyckte mycket om den och har faktiskt sparat den i bokhyllan, trots många flyttar och utrensningar

den är bra att låna ut till vänner som behöver ny inspiration, jag tycker den är upplyftande och ger hopp, den är ju inte så tjock heller, ganska lättläst

tesen om att inte ta saker personligt blev väldigt klar för mig när jag läste Byron Katie och lärde mig hennes metod "the work", den är som en praktisk tillämpning av detta

jag håller med det som några sagt tidigare: att det kan missbrukas. det är väl så att allt måste göras med kärlek, utgår man inte från kärlek i sina handlingar kan allt bli fel, hur god intentionen än var med tanken från början

kram/eva

Anmäl
2009-07-25 15:15 #50 av: intressant

ta inget för givet

kommunicera och våga fråga

Anmäl
2009-07-27 22:41 #51 av: mammaru

Jag har också lite problem med det där att inte ta något personligt. Om man inte tar något alls personligt - hur blir det då? Slutar man att bry sig om sina medmänniskor helt och hållet då? Om inget som någon annan gör har betydelse?

Jag tror man måste lära sig att sortera ut det som man ska lägga åt sidan och det som man faktiskt ska engagera sig i. Att man blir bättre på att välja VAD man vill ta personligt.

För det finns massor av saker som jag verkligen vill ta personligt. Hur ska man någonsin kunna känna ett engagemang för att medverka till att göra jorden till en bättre plats om man inte tar det personligt?

Anmäl
2009-07-29 13:01 #52 av: [Mastre]

Det är fascinerande hur olika associationer människor får av orden "ta ingenting personligt"! Själv tänker jag på mitt favorit-citat från Abraham-Hicks: "You are perfectly all right as you are, and it's nobody's business what you've chosen."

För mig är det befriande att inse att jag inte behöver ta ansvar för andras beteende gentemot mig. Jag mådde ofta dåligt under min uppväxt då jag utsattes för andras aggressioner och trodde att jag på något sätt hade orsakat dem. Långt upp i vuxen ålder började jag inse att det handlade om deras problem, deras högst personliga svårigheter, och inte om mig som person.

Den fråga jag hade ställt tidigare var: "Vad var det hos mig som fick dem att attackera?", medan den nya och verkliga frågan blev: "Vad var det hos dem som fick dem att reagera negativt på mig?".

Vi skyller gärna på andra när vi själva mår dåligt. När jag påminner mig detta behöver jag inte ta andras attacker personligt, utan kan se på dem med medkänsla istället.

Anmäl
2009-07-29 22:54 #53 av: [Tunridan]

#52 Tack Mastre för en klarsynt beskrivning. Glad

Jag tror att vi ofta misstolkar detta med att inte ta något personligt med att vi blir kalla och avståndstagande människor som inte bryr sig längre. Det är ju verkligen inte så. Men det kvittar ju om man säger det, det måste ju var och en själv upptäcka.

Snarare är det så att vi kan bli mer engagerade, eftersom vi kommer från en plats av inre kraft och ovillkorlig kärlek, vi har släppt fri en massa tidigare uppbunden energi som lades på att ta saker andra gjorde eller sa, personligt.

Det handlar om vår självbild detta. Det är ganska otroligt, det som Roberto Assagioli (psykiatriker och grundare av psykosyntesen) sa, nämligen att 95% av vår energi går åt till att upprätthålla vår självbild - och det är ju bara en bild!

Tänk er det; hela 95% på något som bara är en bild, en illusion...Inte undra på att det är så jobbigt när man försöker vara något man inte är...

Anmäl
2009-07-30 00:07 #54 av: Lakerol

Fantastiska böcker, och de följer en enkelhet som jag tycker många syd-mellanamerikanska tänkara delar med sig av.

Har varit hos Don Miquel och hans söner ett par gånger i Teotihuacan, fantastiska upplevelser. Kolla mer på http://www.miguelruiz.com/.

Men böckerna utgår från dig, och att du faktiskt inte är beroende av vad som drabbade dig, eller du var med om, för länge sedan. Du är du, och kan lägga allt bakom dig.

Visst är det svårt att inte ta saker personligt. Det sagda bär ju med sig vad uttalaren har i sig, du väljer hur du tolkar det. Hänger ni med:-) Säger min vän att jag har uppträtt fel, behöver han/hon inte ha rätt. Jag behöver inte ta det personligt. Jag kan dock fundera över vad jag hör. Kanske min vän har andra bevekelsegrunder än jag. Då kan jag fräga, och vara sann i mitt tal, dvs ha med kärlek i det jag säger. Är syftet gott från hjärtat brukar det landa rätt.

Vi har så lätt att tolka, analysera och dra slutsatser. Andas kärlek genom känslan, det brukar hjälpa.

 

 

Anmäl
2009-07-30 12:23 #55 av: Indiania

#54 Det du skriver Är syftet gott från hjärtat brukar det landa rätt.

De orden går rätt in i hjärtat på mig, brukar tänka så när det är känsliga situationer.Menar man gott brukar mottagaren känna det.

Kram

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2009-09-03 10:56 #56 av: GitteL

Kommer hålla en kurs på Studieförbundet vuxenskolan i Malmö och det är 3 platser kvar om någon har intresse.

Anmälan sker på www.studieforbundetvuxenskolan.se/malmo

Ha en underbar dag och njut av att vara DU. Glad

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2009-09-03 11:27 #57 av: [BigMama]

För mig tog det ett helt år och nio månader att läsa om denna bok. Nu kändes det mycket fint i min 'lilla' maggrop när jag läste genom den. Inspirerande och den lär jag läsa ett antal ggr till.

Strax efter läste jag Munken som sålde sin ferrari. Den rekommenderar jag också - men misstänker att de flesta har läst den? Kyss

#56 Häftigt! Önskar jag kunde närvara.Glad

Anmäl
2009-09-03 20:51 #58 av: [Tunridan]

#56 Lycka till med kursen, Gitte! Glad

#57 Hej BigMama! Kyss
Haha, jag läser just den boken just nu. Hade inte hört talas om den, sen var jag på bibblan och kände genast att jag skulle läsa den när jag fick syn på den. Den bara poppade fram på något vis i hyllan, haha.

Anmäl
2009-09-03 22:45 #59 av: GitteL

#57 Ja hade varit roligt men det kommer fler tillfällen.

#58 Tack Tunridan.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2009-09-15 00:27 #60 av: GitteL

Har haft min första kurs i detta ämne och jag bad om en härlig grupp. Det blev så. Vilken dynamik, öppnande, ärlighet och viljan till att söka inåt.

Det är kraftfullt att ha grupper för igenkännandet och insikterna kom en efter en.

Vi är på väg att öppna upp mer det märks och det finns en längtan till att uppleva mental frihet, här och nu.

Jag känner mig verkligen privilegierad. Glad

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2009-09-15 14:38 #61 av: [Tunridan]

#60 Vad härligt det låter Gitte! Kram. Glad

Anmäl
2009-09-16 00:48 #62 av: GitteL

#61 Ja super härligt och allt känns så rätt nuför tiden. Är det rätt så är det lätt. Glad

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2009-09-16 15:01 #63 av: rore

#62

HäftigtGlad

Å visst är det såFlört

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2009-09-16 15:19 #64 av: Indiania

#62 Underbart Gitte! Jag gläds med dig Glad Kram

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2009-11-16 23:53 #65 av: Tarzan88

Rätt jobbig bok från och till,MYCKET bra saker men jobbig ibland ,gäller verkligen att gå in för de och sakta läsa igenom allt  en å två gånger för att budskapet ska smälta in,och man ska förstå innebörden och sammanhanget!

Läste den för ett och ett halvt år sen!

Men som sagt den är ok

Mer än läsvärdOskyldig

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.