Tankar/känslor!

Verkligheten är som vi uppfattar den!

2007-12-21 23:02 #0 av: GitteL

Tar vi 10 stycken olika människor som tittar på en människas beteende, teaterpjäs, bokrecension eller annat så kommer det bli olika tolkningar. Vi ser det vi vill se och vi upplever det som vi själva tror vi ser.

Ett urdrag från min blogg 25 oktober. Det var en dag när jag arbetade med seniorerna som suttit i koncentrationsläger och varit med om Hitlers tid.


Att se objektivt på saker som händer är sunt. Jag ser saker ibland med lägga in mina egna värderingar.

Då skapar jag min verklighet som jag tror det är. Mina egna tolkningar.

What you see is what you get brukar vi höra. Ja så är det också.

Inte mer och inte mindre.

Igår hade vi cafe för de äldre pensionärerna. De fick grönsaks soppa. Inte lös soppa utan mer som chili con carne. 

En dam började klaga. Vad är detta för soppa? Har ni ingen kock här? Jo han som älskar att göra mat utan att få betalt. Detta visste hon mycket väl.

Hon började påverka andra. Negativiteten spred sig till de andra pensionärerna och en del tog henne med att försöka se det positiva, en del blev påverkade negativt och började klaga också.

Det är gratis mat och hon klagade på att det är mat som de fick i gettot. Jo förstår det.

Det är då jag försöker inse att det hon gör är en vana, hennes förväntningar påverkar det hon ser.

Jag skrattade åt det hela för mig själv. Jag försöker bemöta henne där hon är för hon mår inte bra.

Det skulle jag aldrig gjort innan, istället hade jag blivit arg, irriterad och tagit allt personligt. Jag mår mycket bättre med att inte ge det negativa näring. Det löses upp ändå.

Hon bara uttryckte sig, men då på ett sätt som hon alltid har gjort.

Valet är vårt eget. Kärlek eller rädsla. Ansvar eller offer.

Se relationer www.laserowcoach.se

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2007-12-22 00:33 #1 av: [danae7206]

Mark Knopfler sammanfattar det ganska bra i låten Brothers in Arms:

"And we have just one world, but we live in different ones."

 

Anmäl
2007-12-22 00:52 #2 av: GitteL

#1 AHA, skall lyssna på den nu. Tack.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2007-12-22 12:34 #3 av: Melina.

Jättebra artikel! Så är det ju, det finns ungefär hälften så många sätt att se på världen som det finns ögon som ser den..

Man styr sitt liv med sina tankar. När jag känner mig som mest nere brukar jag tänka mig lycklig, och det fungerar jättebra. Lycka kan ju vara vad som helst, vattna blommorna och se ut genom fönstret på ekorrarna som skuttar runt i trädet... Jag väljer själv, lyckan finns alltid inom mig, redo att plockas fram.

Tänker man att allt kommer att gå åt skogen, då gör det det! För när man tänker "Det kommer inte att gå", då sänder man ut det "budskapet" till Universum. Och så slutar det så som man förväntat sig.

Jag håller själv på att öva mig på detta, att förändra mitt liv genom att ändra mitt sätt att tänka.

Mycket intressant dethär.

Anmäl
2007-12-27 19:15 #4 av: storAnnette

Ja,det har jag upptäckt med början för några år sedan.Det var en skön upptäckt,jag kunde se mycket annorlunda!

Anmäl
2008-02-15 00:54 #5 av: Tuva-Lena

Jag kan hålla med, till viss del, men jag tror att vår personlighet också formas efter dom erfarenheter vi har med i bagaget. Och, erfarenheter ger förväntningar, erfarenheter skapar olika personligheter. Tack och lov skulle jag vilja säga. Världen skulle vara ganska tråkig om vi uppfattade allt på samma sätt, eller hur? Världen, lika med utvecklingen skulle dessutom riskera att avstanna om alla nickade instämmande till allt som vi upplever. Men jag håller med dig, man kan testa ett annat "tänk" genom att försöka se saker ur en annan synvinkel.

Samtidigt vill jag hänvisa till Perlas temavecka på alternativbehandlingar om Tankens Kraft, där hon påpekar vikten av att tillåta negativa tankar. Ur en negativ tanke kan också mycket positivt komma. :)

Ett citat från artikeln: "Tankar, oavsett om de är negativa eller positiva får kraft av att du fokuserar på dem så genom att du blir medveten om vad du tänker får du möjlighet att bestämma om du vill bli slav under dina tankar eller använda dem som ett verktyg att uppnå det du vill åstadkomma och ha in i ditt liv."

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-02-15 11:30 #6 av: GitteL

#5 jag håller med om detta helt och hållet att vi kan välja och använda de negativa tankarna till positiva när vi blivit medvetna om att det är så och då i samma stund vi tänker neg. Att reflektera och ställa sig själv frågor hur jag kan vända det. Det gör att det blir ett välbefinnande istället för tvärtom i dessa situationer. Vi kan se personerna med andra ögon och det händer mirakel när vi är kärleksfulla.

När det gäller dessa seniorer så har jag full förståelse för deras beteende och de skriker egentligen om kärlek. De får det de behöver ;-)

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-02-15 11:35 #7 av: Hoppfull

Är tanken med detta att man alltid ska tänka positivt eller vända negativa tankar och känslor till positiva?

Anmäl
2008-02-15 11:42 #8 av: GitteL

#7 Tanken med detta är att få ett så bra välbefinnande som möjligt och jag ser både och här. Vi alla har ju neg tankar och då är det ju en härlig känsla i stunden om vi kan vända detta.

Jag övar hela tiden på den sista frågan du ställde som är ett evigt utvecklande så som jag upplever det.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-02-15 11:49 #9 av: Hoppfull

Aha, jag bara undrade eftersom jag anser att de negativa tankarna är både nyttiga och bra för oss. Den enda gången jag anser att de är dåliga är när jag skuldbelägger mig själv för andras negativa beteende.

Motsatsen (och risken) skulle ju vara leende lallande fån som bara rycker på axlarna åt allt negativt runt omkring och tänker att det löser sig, eller det är deras problem eller det handlar inte om mig och är inget jag kan göra något åt.

Anmäl
2008-02-15 12:04 #10 av: GitteL

#9 Vad tycker du vi skulle göra och agera i situationen som ovan?

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-02-15 12:08 #11 av: Hoppfull

Den i ditt exempel?

Anmäl
2008-02-15 12:11 #12 av: GitteL

Just det.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-02-15 12:17 #13 av: Perla

Det är intressant hur olika vi uppfattar verkligheten.

Liksom havet uppfattas som blått och härligt av några och som stort, mörkt och skrämmande av andra så uppfattar vi varandras egenskaper på olika sätt beroende på vad vi själva har med oss i bagaget.

Det beteende (eller egenskaper) som i ett sammanhang blir hyllat kan av enskilda personer i ett annat sammanhang ses som ovälkommet eller t o m mycket störande (negativt).

Det vi ofta glömmer är att det är vår egen tanke om en händelse, ett beteende eller en egenskap som avgör om vi uppfattar den som positiv eller negativ.

Genom att bli medveten om de egna tankarnas uppkomst får man möjlighet att välja vilka tankar man vill behålla eller göra sig av med.

 

Anmäl
2008-02-15 12:20 #14 av: Hoppfull

Ja den tyckte jag att du skötte alldeles utmärkt :)

Det var liksom mera överlag jag tänkte på. Ibland så är ju negativa känslor och tankar helt befogade tycker jag, ibland så möter vi människor som verkligen vill oss illa och den känslan man får då tycker inte jag att man ska jobba bort. Däremot ska man undvika att lägga skuld på sig själv för någon annans dåliga beteende. Och man kan visst ha förståelse men känslan är ju oxå en signal om att man kanske behöver skydda sig själv. Känslan kan oxå vara till fullo befogad exempelvis om man tittar på politiska beslut och krig och tortyr, där SKA man få den känslan tycker jag. Sedan kanske man ska använda den kraften till att arbeta för förändring men det är ju svårt utan den i första början.

Förstår du hur jag tänker? Jag tror bara att det är lätt att få för sig att alla negativa tankar är av ondo och ska absolut arbetas bort, och så ser inte jag på det riktigt.

Anmäl
2008-02-15 12:32 #15 av: GitteL

Perla uttrycker sig väldigt bra och dock här är det återigen hur du upplever din situation med ditt personliga filter som innebär vilka värderingar du har. Det är olika hos oss alla.

Vad innebär att folk vill oss illa? Hur gör en person då? Menar nu ingen tortyr utan mötet med personer som du uppfattar som att de gör dig illa.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-02-15 12:54 #16 av: Hoppfull

Ja om det skulle vara mitt personliga filter som ger mig negativa tankar av krig och tortyr så vill jag nog gärna ha mina filter kvar tack :)

Du kanske aldrig har stött på personer som faktiskt vill skada, såra, förminska och kränka? Som får sin livsluft genom att behandla andra på det sättet. Som tycker om och njuter av det övertaget de får när de ser att någon annan nästan börjar gråta och bara vill därifrån? I så fall har du haft tur i ditt liv!

Jag tror säkert att det finns skäl till deras sätt att vara men det är inte det jag talar om här utan att den varningssignal jag får då om att det här är negativt, är viktig.

Givetvis är det min egen tanke om personer som beter sig så som styr och ser till att jag undviker dem! Den egna tanken är viktig att ha kvar tycker jag!

Anmäl
2008-02-15 13:05 #17 av: Hoppfull

Jag vill bara tillägga att jag helt håller med om att det är våra egna tankar som styr våra reaktioner på händelser eller beteenden.

Det är exempelvis något som man lätt kan känna om man känner sig förbigången. Man kanske söker ett jobb, en post i en förening, man kanske vill vara ansvarig för något och driva det framåt men så går det till någon annan trots att man frågade först eller har "bättre" kvalifikationer (enligt sig själv) och plötsligt känner man sig nonchalerad och förbigången! Den känslan väljer man ju själv och kan lika gärna släppa den och gå vidare mot nya utmaningar och uppgifter istället för att fortsätta rulla sig i hur felbehandlad man har blivit och därmed plåga sin omgivning!

Som arbetssökande med god kompetens och lång erfarenhet men stora svårigheter att få jobb på orten där man "vill ha någon man känner till", är detta något jag tränar ganska mycket på :)

Anmäl
2008-02-15 14:52 #18 av: Perla

#17

*skrattar*

En del människor är raka medan andra har svårt för det och hellre delar ut tjuvnyp till höger och vänster för att sätta folk på plats.

Är de sistnämnda mer positiva än de som är raka? 

Själv vill jag sätta dem under samma rubrik som dem som avsiktligt vill skada, såra, förminska och kränka dem som de av någon anledning är rädda för. (Det här sättet att agera är nog också det mest utstuderade och vedervärdiga sättet som finns att mobba en annan människa eftersom det är oerhört svårt att få något konkret att ta på.)

 

Anmäl
2008-02-15 15:21 #19 av: Hoppfull

Jaa då pratar vi nog om samma personer :)

Anmäl
2008-02-15 19:48 #20 av: Perla

#19

Frågan till dig var - är personer med det beteendet mer positiva än de som är raka?

Är allt positivt bara för att man sätter en "glad gubbe" bakom elakheterna?

Anmäl
2008-02-15 22:35 #21 av: Tuva-Lena

Vilka smarta frågeställningar det var här inne! Jag är idel öra! *Klapp, klapp!*

#20 Nä fy fasen för tjuvnypsmänniskor! Dom gömmer sig bakom en "vänlig" fasad genom att som du skriver, sätta smileysar efter sina inlägg. Då känner man den där knytnäven i magen, för helst skulle man vilja dela ut en riktigt mördande kommentar. Samtidigt tänker man; äschh, strunta i den där, varför öda energi på människor som inte vågar gå i debatt på ett juste sätt? Fel av mig? Fundersam

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2008-02-16 16:35 #22 av: GitteL

#16 #17 Förvånad 

#21 Nej, helt rätt av dig för det är då du har kommit långt. Du har nämligen blivit medveten om ditt ego och följer din intuition.

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-02-16 17:26 #23 av: Astrina

"Tillvaron har en tendens att bete sig så som vi förväntar oss" - ett citat jag tagit ur en kursbok (minns inte längre vilken) för många år sedan. Jag tycker den lilla meningen sammanfattar det så väl.

Anmäl
2008-02-17 01:20 #24 av: Ijin

Kort sagt: Verkligheten är vad man gör den till.

 

Anmäl
2008-02-22 16:00 #25 av: GitteL

#23 Ja, det är vad jag vill få fram som ett budskap också. Sedan hur vi hanterar vår besvikelse.

#24 Ännu ett klokt budskap Glad Vi skapar våra egna problem lärde jag mig av min andliga vägledare,

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-03-06 19:33 #26 av: omelett

Valet är vårt eget. Kärlek eller rädsla. Ansvar eller offer.

Jag är glad att jag äntligen har kommit till insikt om att jag kan välja kombinationen Kärlek och Ansvar efter att ha trott att jag var det rädda offret

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.