Tankar/känslor!

Att förändra livet!

2008-02-17 01:32 #0 av: GitteL

"En uppfinning kan komma till på säkert en massa olika sätt - men ett sätt är genom att man får en tanke som börjar gro. Se det som ett frö.

"En uppfinning kan komma till på säkert en massa olika sätt - men ett sätt är genom att man får en tanke som börjar gro. Se det som ett frö. När tanken har slagit rot där i sinnet så fortsätter man tänka och fundera, kanske experimentera och dra nya slutsatser. Se det som att du vattnar fröet. Och så plötsligt har allt fallit på plats - som ett pussel där sista pusselbiten har lagts. Se det som att plantan slår ut i blom. Nu återstår bara att konkretisera det där som man har klurat ut och den dagen kommer då uppfinningen har fått fysisk form. Se det som att plantan bär frukt.

Är detta möjligt även när det gäller att förändra ens eget liv? Ja i allra högsta grad! Det är ju ditt liv som du har möjlighet att ändra på - inte mitt eller någon annans. Du behöver inte gå omvägen för att manipulera andra till att förändra deras liv, utan du kan gå den enklaste vägen - att förändra ditt eget liv!

Så nu när vi har klarat ut det kan vi också titta på det här med att så ett frö. Det där lilla fröet är en tanke som fångar din medvetenhet - det spelar ingen roll om den kommer från dig själv eller från någon annan, en bok eller något annat ting, utan det är det faktum att tanken har blivit medveten i dig som betyder något. Låt oss säga att du vill lära dig hålla tal inför publik. Du vet hur otroligt läskigt det är att alla står där och tittar på en och man är rädd för att göra alla möjliga fel, att de skall börja skratta eller något ännu värre. Du vet också hur fantastiskt det kan vara när en talare fångar ditt intresse och kan säkert föreställa dig att det måste vara en otrolig upplevelse att fånga åhörarnas intresse - du betyder något för dem!!!

Det första du gör är att så fröet - alltså får idéen att ta upp det här problemet och arbeta med det (naturligtvis med något konkret, verkligt, mål för din inre blick). Du belyser och vattnar fröet - du kan ju inte göra det på den färdiga plantan, för den finns ju inte än, utan på fröet som är det enda som existerar. Mycket snart spirar fröet i form av en planta - skör och i ständigt behov av omvårdnad. Det är nu du tar de första trevande stegen att tala - kanske mot en spegel eller en familjemedlem. Du blir ju inte en talare över en natt, så tålmodigt vattnar du plantan och ger den näring - du blir förtjust över hur underbar den är, den där veka lilla plantan, och ställer dig ju naturligtvis inte och trampar på den för att den inte genast bär frukt!

Efter mycket arbete med att hålla liv i plantan blommar den och omgivningen kan se att ett genombrott har skett (om du tillåter omgivningen att se det förstås). Du har lärt dig en del finesser i retorikens värld (konsten att tala) och känner inte panik inför att öppna munnen. Nu när plantan blommar så har du också lärt dig att hålla tal om sådant som du känner att du behärskar - det är en viktig del av retoriken, att tala om sådant som man känner något till om. När du till sist har uppnått målet att du kan tala inför folk har du kanske t.o.m. lärt dig att tala om sådant som bara faller dig in, utan att vara insatt i ämnet! Till sist bär plantan frukt och du är mogen att hålla det där talet som du hade som mål när fröet började gro inom dig.

Efter talet inser du kanske att det fanns saker som du skulle ha kunnat gjort bättre - det förringar dock inte din insats, utan du känner dig nöjd med den. Symboliskt innebär det att du fortsätter vårda plantan och kanske placerar den i en annan jordmån än den hittills har växt i. Med tiden lär du dig kanske att blanda in andra kunskaper inom dig till att bistå dig när du talar inför folk - vilket symboliseras av arrangemang av trädgården, där du blandar olika växter för att bilda en egen liten oas.

Så här lätt är det att förändra livet. Det börjar med ett frö som du sår. Du vårdar det och en spirande planta tar form. Du fortsätter vårda den och till slut kommer den i blomning. Du låter blommorna befruktas och efter god vårdnad bär plantan till slut frukt. Du har nu odlat ett nytt levnadssätt, som du naturligtvis inte låter gå till spillo utan som du vårdar kontinuerligt. Livet har fått en ny mening och tillsammans med dina andra plantor kan du kombinera dina talanger för att dra nytta av varandra.

Rensar du bara ogräs i din trädgård? Eller planterar du nya växter med jämna mellanrum? Vårdar du de växter som du har? Eller har de fallit i glömska och blivit en del av en förfallande trädgård?

Inse att det ger mycket mer att plantera nya växter och vårda de du har än att bara gå och rensa trädgården från ogräs. Man brukar säga att det är lättare att sluta med en dålig last genom att börja med en god. Att sluta röka är ganska besvärligt. Att börja motionera är enklare. I och med att man börjar med en bra vana är det lättare att sluta med en dålig.

Vad består nästa frö av som du planterar i din spirande trädgård?"

Skriven av Rickard (Vintersaga)

Av: Vintersaga

Datum för publicering

  • 2008-02-17

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-02-17 01:41 #1 av: GitteL

Vilken fin text du skrev med ett innehållsrikt budskap. Tack för att du delar med dig av det du själv skapat.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-02-17 01:48 #2 av: [Vintersaga]

#1 - Tack Gitte :-)

Jag hittade den här gamla texten som jag skrev för snart 10 år sedan när jag gick igenom lite gamla sidor från min första hemsida... tyckte den passade in här på PU... :-)

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-02-17 14:16 #3 av: CatarinaJ

Det var mycket kloka ord! Tack Richard!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.