Tankar/känslor!

Vad är det som hindrar dig? del 2

2008-05-15 12:56 #0 av: GitteL

Är du besatt av en Gremlin som tagit sig in bakvägen utan att du märkt av det? Läs då detta.

Rädslor/Negativa tankar 

Våra föräldrar och den miljön vi vuxit upp i har bidragit mycket till våra rädslor: Gå inte där, akta dig, du kan göra dig illa och de har lärt oss att vi inte skall ta risker beroende på hur rädda och begränsade de själva var. Hur många Mammor säger till sina barn, gå nu ut och ta risker idag? Detta budskap med akta dig, var försiktig innebär att världen där ute är farlig. Jag har hört många säga inkl jag själv att jag har en dröm men jag vågar inte för hjärnspökena som jag kallar för "Gremlin" har tagit över. Du känner dig förvirrad och glömmer lyssna på den viktigaste personen i ditt liv. Med detta vill jag säga att vi inte kan skylla på miljön eftersom du skapar ditt eget liv här och nu.

"Vi föds som original och dör som kopior"

Det spelar ingen roll vad vi gör eller hur vi gör bara vi trivs med det och känner oss stimulerade av det vi gör och att det känns rätt. Hur vet du att du känns rätt? Det är när ditt inre vibrerar av livsglädje och kraft och du känner att det du gör nästan går av sig själv. Det är när din passion till livet är väckt och du har vaknat ur din slummer.  Lyssna till din inre röst, ditt sanna jag, intuition eller ditt hjärta. Leta efter denna inre känsla så vet du när du är på rätt väg.

Jag känner en som är lokalvårdare som älskar sitt jobb, på fritiden sysslar h*n med andra saker som stimulerar och som kanske leder till ett annat steg i livet.  Många gånger handlar det om miljöns press som vi gjort till vårt ex vad vi har för arbetsuppgifter, yrken, partners, kläder och livsstil. Det gör att vi undrar om vi inte "borde" utbilda oss, hitta ett mer accepterat arbete eller något annat vi vill göra och som vi inte gör eftersom vi tror inte att det är accepterat av andra.

Tyvärr ligger det i våra tankar om vad vi känner och då blir det alltid tvivel och osäkerhet. Det gäller att hitta sin egen väg och att inte lyssna på andras sanningar och åsikter. Den enda sanning för dig är din egen sanning och det är när det känns rätt.

Första steget är att känna igen rädslan och efter det så känner man igen den överallt.  Exempel på rädslor:

 • Ilska
 • Svartsjuka
 • Ångest
 • Depression
 • Hämndlysten
 • Kritisering av andra människor
 • Hat-Självhat
 • Rasism-Fördomar
 • Självömkan
 • Våld, psykisk eller fysisk
 • Otålighet, rädsla att inte få det man tycker är viktigt.
 • M.m

Om man ser en människa som beter sig som en "skitstövel" mao nedvärderar andra så kan man vara säker på att det handlar om rädsla. Om man blir medveten om detta så ser man bakom "skitstöveln", på rädslan och smärtan.

Om vi inte ser vår egen rädsla i våra relationer så skyller vi istället på vår partner eller alla andra, h*n är otacksam h*n uppskattar inte mig osv

I själva verket är vi livrädda för att bli övergivna och ensamma och vi söker efter trygghet och tror att vår partner kan ge oss den och fylla vårt inre tomrum. Vi behöver alltså vara ärliga mot oss själva och erkänna vår egen rädsla för att kunna läka vårt inre och få tillbaka vår kraft.

Vi tror att vi kan förändra världen med att döma andra och allt som händer runt omkring oss, skaffa större företag, hitta den rätte, skaffa mer pengar, ha de rätta kläderna, ha en annan bil, bo någon annanstans och listan kan göras längre. Vi vänder oss utåt för att må bättre istället för inåt och upptäcka det där.

Många gånger gjorde jag saker för att vara andra till lags och jag glömde bort mig själv vad jag ville och kände. Efter en tid förstod jag att det handlade om rädsla att inte bli accepterad . Idag är jag inte till lags längre utan jag provar göra allt med hjärtat och känner verkligen efter om jag vill eller om jag inte vill. Jag jobbar fotfarande med att känna igen rädslan när den dyker upp om och om igen i vardagen som för mig är en andlig övning.

Den skadliga stressen, vad handlar den om? Mycket handlar om att vi vill vara till lags och att vi känner oss otillräckliga och att inte duga. Arbete hopas över oss och vi ställer för höga krav på oss själva. Arbetsgivaren ger dig hopen av arbete, men det är du själv som ger dig stressen. Tar du inte kontrollen över dina tankar så tar de kontrollen över dig och du har alltid ett val.

Så när ni vet och kommer att känna igen rädslan ska vi fråga oss själva. Vad är jag egentligen rädd för? Säger din mun Ja men kroppen Nej så kan du räkna med inre stress. Om kroppen säger ja och munnen Ja då vet du att det är rätt. Kroppen ger dig de mest sanna signalerna om du lär dig lyssna på dem så kommer du förstå din ursprungskälla som är glädje, kreativitet, kärlek, njutning, tacksamhet, livskraft/energi och överflöd.

Nyckel ord: Acceptera dig precis som du är och ha tillit till ditt inre.

Inspirerad av boken "Känn rädslan och våga ändå" av Susann Jeffers.

© www.laserowcoach.se

 

Av: GitteL

Datum för publicering

 • 2008-05-15

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-05-15 14:54 #1 av: [BigMama]

Jag har kommit till en punkt i livet där jag upptäckt att jag bara är en kopia! Det som var min "identitet", mitt f d arbete, finns inte mer och gav mig känslan av att "jag" inte längre fanns. Jag blev bara tom. Nollställd. Tankar som: Vad vill jag? Vem är jag? föddes...

Så jag är evigt tacksam för PU som hela tiden ger mig verktyg att skrapa fram mitt orginal, genom pepp, insikter och massor av kärlek! Tack för artikeln!

PDT_Love_07 BM

Anmäl
2008-05-15 15:19 #2 av: omelett

Väldigt bra artickel Gitte. Detta är nog mitt största fokus nu. Att identifiera mina rädslor och utmana dom. Den boken ska jag nog skaffa. Tack för tipset.

Anmäl
2008-05-15 21:54 #3 av: GitteL

#1 Kul att höra dina kärleksfulla ord. Kramar.

#2 Tack, jag har skrivit om den, så det blev mer mina ord. Det här med Gremlin står ej i boken men jag kan VARMT rekommendera den för den är så rakt på sak, konstruktiv, lätt att förstå och hur vi tar fram vårt sanna jag vilket inte är så svårt när vi blir medvetna. Flört

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-05-15 22:09 #4 av: Compassion

#2 Det gör du rätt i! Den boken är min bibel. Jobbar man med rädslor ger den så många verktyg. Jag har den med mig överallt och ibland när livet känns tufft och jag blir rädd räcker det ibland att bara se omslaget på boken så kommer jag på andra tankar och hur jag ska tänka annorlunda. Nu har jag ju iofs läst den typ 7 gångerGlad

Anmäl
2008-05-15 22:13 #5 av: omelett

#3 Gremlings var ju en bra liknelse

#4 Det låter som en riktigt bra bok

Anmäl
2008-05-15 22:21 #6 av: GitteL

#5 Haha, ja det tyckte jag passade utmärkt för den är bara ivägen..bättre att ta fram det fina och goda. Andligheten i oss dvs kärleken till allt.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-05-16 00:40 #7 av: [Vintersaga]

Hi hi - du är lika påhittig som vanligt :-) Gremlins!

Jag fick upp ögonen för boken först igår, trots att jag har läst den förra artikeln i serien (som hänvisar till boken) - men både jag och min kära ville ha den, så nu är den beställd som pocket :-)

Yes, instämmer med de andra - bra fortsättning på förra artikeln! Den här är lika aktuell för mig idag!

Kramen

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-05-16 02:06 #8 av: GitteL

Tack för de fina orden.

Vad roligt att läsa att ni beställt den, skriv gärna vad ni tycker.

Väldigt aktuell för oss alla.

Kramen till alla från mig

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-05-16 13:55 #9 av: Opal

Jättebra artikel, rädslorna förstör så mycket i livet. Den boken måste jag läsa, ska leta den nu.

Anmäl
2008-05-16 14:00 #10 av: Opal

Jag reserverade den nu på biblioteket.

Anmäl
2008-05-16 15:10 #11 av: Tunrida

Mycket bra artikel. Tack Gitte! Kram!

Anmäl
2008-06-01 15:33 #12 av: RavenTheAngel

en mycket bra,tänkvärd artikel..tack Gitte för den ha en fin dag..kramis

Anmäl
2008-06-01 18:50 #13 av: Roxannee

åh jisses vilken bra artikel :o tack för tipset :)

Anmäl
2008-06-02 00:11 #14 av: GitteL

#9 Har du fått boken?

#11 Kram tibax.

#12 Gör det med glädje, detta är min passion. Att få dela detta med alla.

#13 Härlig bild. Får energi av den ;-)

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-07-24 22:42 #15 av: Trazzel

Väldigt bra artikel :-) Jag är nog besatt av en Gremlin. Få se om jag kan bli av med den. Ska också försöka få tag på boken, man måste våga tro på sig själv vilket jag inte gör. Men nån gång kanske jag kommer så långt att jag vågar tro på mig själv och inte bara vara en sån som är andra till lags, utan tänker på mig själv ibland.

Kram

Anmäl
2008-08-09 01:18 #16 av: ChristinaSylejmani

En mycket bra artikel! Man riktigt  suger in det man läser och nickar instämmande till mångt och mycket.

"Vi föds som orginal och dör som kopior"; när jag läste det slog det mig att jag brukar lite nu och då tänka något i stil med "bättre ett bra orginal än en dålig kopia" (låter konstigt kanske). Jag menar; jag är jag och inte någon annan. Hur ofta frågar man inte ´vad tycker du?´, ´hur skall jag göra?´ o.s.v. när man egentligen, innerst inne, själv vet vad/hur man skall göra men ens osäkerhet får`"övermakten" och man litar liksom inte på sig själv/sin inre röst/sitt innersta...

Jag hade tänkt att skriva lite mer men tappade tyvärr den röda tråden. Rynkar på näsan

 

 

Anmäl
2008-08-09 01:35 #17 av: [Vintersaga]

#16 - Livet är fullt av tappade trådar Christina :-) Det gör inget, det kommer ut någon annan gång, eller i en annan form.

Jag tyckte ditt tänk var ett väldigt sant tänk - originalet är alltid bättre än kopian när vi talar om människor, för det är närmast sanningen hos den enskilde individen. Att man sen inte alltid vill vara den som sticker ut hakan och står för sin åsikt eller sitt val är mänskligt - men att vara medveten om detta är ett steg till förändring.

Med åldern har jag blivit mer mig själv, just för att jag bejakar den som jag faktiskt är! Särskilt när det kommer till det mediala och healingen har jag förstått att tillit är en nödvändig "krydda" för att det ska funka! Men det kom inte över en natt - det tog några år innan jag litade inom just dessa två områden...

Kram Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-08-09 01:51 #18 av: ChristinaSylejmani

#17. Jag upplever också det Du skriver, att med åldern har jag blivit mer mig själv. Det kan mycket bero på att man har lärt sig på livets resa; av misstagen, av erfarenheterna och så vidare. Man kanske "slappnar av" på något sätt ju längre upp i åldern man kommer. Jag har ju inte samma krav på mig själv som för kanske 15-20 år sedan, eller bara för 8-10 år sedan, utan "slappnar av" på det sättet att jag leva mer i nuet och njuta av vad som bjuds här och nu, att ta till vara stunden, för den kommer inte tillbaka.

Anmäl
2008-08-09 02:05 #19 av: [Vintersaga]

#18 - Precis så är det - ta vara på den här stunden, för den kommer inte tillbaka!

Min upplevelse har varit att jag bara blivit tryggare och tryggare ju äldre jag blivit - och det har skapat en skön avslappning som gör att jag inte alls har samma krav på mig som förut (men långtifrån kravlöst).

Jag gick in i väggen förra året och då behövde jag verkligen hitta tillbaka till nuet - och som genom ett mirakel Flört dök den här sajten upp precis i det ögonblicket! Det hjälpte mig verkligen att hitta tillbaka till nuet och bli medveten (som Eckhart Tolle säger i sin bok)! Att leva i nuet innebär verkligen att slappna av och vara helt och fullt sig själv - det som jag alltid har sökt efter under alla år av mitt liv :-)

Tänk så "enkelt" det är...

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-08-09 02:50 #20 av: ChristinaSylejmani

#19. Ja, den här sajten upptäckte jag nyligen och det är jag tacksam för; den är jättebra! Jag upptäcker nya saker här nästan hela tiden, även om man inte alltid skriver något.

Att gå in i väggen/vara utbränd vet jag vad det är (har varit det ett par ggr, senaste gången för några år sedan och det var i den vevan jag blev påkörd) och inte är det roligt, inte. Det är inget man önskar någon annan. Vad som är, är att man behöver någon slags väckarklocka för att man skall vakna upp och lyssna till sig själv, lyssna till livet, att stanna upp/till...och tänka till, ungefär "vad håller jag på med?", "vad är det jag vill?" och så vidare. Jag minns när jag blev påkörd så sa en kollega till mig, något i stil med, att det kanske var vad jag behövde för annars så hade jag kanske stupat på jobbet och "ramlat omkull" där.

 

Det stämmer det du är inne på, att man inte har samma krav på sig själv som förr innebär ju inte att man är kravlös - så sant, så.

 

Ja, visst är det "enkelt" men oftast så är det ju vi (människor) som krånglar till det och gör det svårare än vad det i verkligeheten är. Det är - många gånger - så enkelt att det blir svårt/krångligt. Glad

Anmäl
2008-08-09 03:37 #21 av: [Vintersaga]

#20 - Ja PU har verkligen hjälpt mig att hitta verktygen att jobba med mig själv. Som medium tränar jag på att utveckla mitt mediumskap, men på PU så utvecklar jag balansen som behövs till mediumskapet!

Ja, att se saker ur en symbolisk synvinkel har hjälpt även mig att förstå vad jag håller på med. Jag brukar säga att vi kan tyda våra dagsdrömmar lika bra som vi tyder våra nattdrömmar. Dvs. det vi i dagsdrömmarna upplever (i vår dagliga vardag) berättar om vad vi har att lära oss om oss själva!

Det borde bara finnas ett krav (om något) - att göra sitt bästa och vara nöjd med det! Krångligare än så är det inte. Om detta inte räcker till får de som önskar mer av oss se vår ryggtavla som respons, då har vi inte mer att ge till dem Cool

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-10-06 00:00 #22 av: LillanyfiknaIza

Läste nyss din artikel och kan inte annat än att hålla med dig. Den är fantastiskt skriven. Mitt självkänsla är inte bäst alla gånger och det är ju min rädsla som jag måste jobba med. Det bara är så och det har jag fått höra såå många gånger den senaste tiden. Det är mina tankar som styr. Jag blev sviken här för ett tag sen - litade på en som jag nog inte skulle ha litat på, men som jag ser det så litade hon inte direkt på mig heller. Ja, det är en lååång historia... men just det här med negativa tankar. Jag får höra att jag tänker positivt är så glad jämt osv. Men vad vet de om mitt inre egentligen - det som hände har gjort att mitt tänkande har ändrats något enormt. Visst tänker jag positivt osv men ibland kommer de hemska tankarna.. Usch! och sen just detta att våga möta känslan men att vara så rädd att bli övergiven. Det är det som jag känner igen så väl i din artikel.

Tack för tankeställaren!

Anmäl
2008-10-14 21:46 #23 av: [lanns]

"Vad är det som hindrar dig? del 2" är lika bra artikel som del 1.
Känner igen så mycket av det som skrivits i dessa båda delar i mitt eget liv.
Rädslor i olika former, att alltid vara andra till lags, att stanna i något dåligt för rädslan att bli ensam osv.

Levt med en mun som sagt JA och en kropp som sagt NEJ i mer eller mindre hela mitt liv. En dag blev det stopp.

Nu försöker jag hitta tillståndet där både mun och kropp säjer samma sak. Svårt som bara den eftersom jag inte litar på varken kropp eller mun. Vet inte vad jag känner, vet inte vad jag vill.

Just detta, att inte veta, fick jag som en blixt från klar himmel insikt om i somras. Detta slog ner: JAG VET men det handlar om att våga se det jag vet. Å jag är livrädd och blundar hårt. Ibland tjuvkikar jag lite men alldeles för sällan.

Ska låna böckerna det talas om i kommentarerna.

Anmäl
2009-02-01 10:19 #24 av: TantAlma

Jag är nu här och gör här med mitt första inlägg här. SkrattandeDen här boken som näms verkar intressant och är väl ett bra sätt att ta sig vidare på känner jag.

Jätte intresant artikel.

Alma

Anmäl
2009-02-01 15:30 #25 av: GitteL

#24 Välkommen hit, den bok som jag har inspirerats av här är tyvärr slut överallt. Rynkar på näsan

 

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2009-02-28 19:39 #26 av: enola

Jag har jagat iväg de flesta av mina gremlings, människor stör sig på att jag inte kan vara elak eller säga nått nedlåtande om andra. :D

Anmäl
2009-03-15 10:57 #27 av: TantAlma

Nu läser jag boken och mitt första projekt var att våga köpa ett hus i dessa tider, och ett utanför min trygghets zon. I ett nytt oråde. De hade jag inte gjort om jag inte läst i boken. Tack för tipset.

Anmäl
2009-05-13 02:33 #28 av: Dollis

Jag tänker ofta att jag skall flytta ut i en skog någonstans där jag får vara helt ifred. Jag tror att jag känner så för att jag ofta är totalt förvirrad och inte riktigt vet vem jag är. Det går i perioder. Och jag är ofta väldigt rädd för att göra saker/nya saker.

Tänkvärd artikel.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.