Medveten närvaro i nuet!

Leva i nuet - i praktiken!

2008-08-09 03:10 #0 av: [Vintersaga]

Att leva i nuet är väl självklart... men hur gör vi i praktiken? Berätta om hur du gjorde!

Här på PU har vi tjatat om det här att leva i nuet - som ett mantra säger vi det om och om igen, som om det vore lösningen på alla problem!

Ja men är det inte det då...? Jo, det är det kanske...
Kan vi "bevisa" det på något sätt? Ja, med egna erfarenheter!

Personligen älskar jag filosofi och det här är ett filosofiskt tänkande i min värld. Men jag älskar också när filosofi och verklighet kommer ihop - och det visar sig att filosofin ger resultat! Så med denna artikel hoppas jag att vi kan bidra med egna upplevelser av att leva i nuet som har gett ett positivt resultat :-)

När jag gick in i väggen förra året så hade jag tusen grejer som jag skulle hantera - samtidigt! Dessutom är jag en människa som alltid vill visa vad jag kan och att det ska ge resultat, i tid! Till slut kom jag till en återvändsgränd där jag inte klarade av att leverera under dessa premisser längre. Jag gick in i väggen - kroppen och i synnerhet hjärnan sa ifrån och jag var tvungen att sjukskriva mig ett tag!

Vid det laget visste jag vart gränsen gick - och vad jag inte klarade av. Alltid något... Flört

Vad fanns det för botemedel till detta då? Sänka mina krav? Göra mindre? Säga ifrån? Sätta gränser? Fortsätta vara sjuk? Kanske rent av sluta med allt som stressade...? Javisst kunde jag göra det...

Jag hittade hit till det nystartade PU - det var början till min rehabilitering! Det tog inte lång stund förrän jag förstod att jag måste ändra min attityd till både mig själv och det som skapade problem för mig. Det handlade om att leva i nuet helt enkelt - och att göra som Byron Katie säger i The Work, acceptera nuet som det är eller ändra på det!

Men att helt sluta tänka på mitt gamla sätt gick förstås inte i en handvändning - det är fortfarande svårt för mig att göra mig av med det, eftersom det har använts under så lång tid. Men när jag idag känner att jag börjar stressa upp mig så påminns jag om att fokusera på nuet och glömma allt annat - bara det är ett enormt stort framsteg!

När jag då fokuserar min uppmärksamhet på det jag gör för tillfället så finns inte problemen längre - det är när jag glömmer bort nuet och jämför med det förflutna, för att jag ska veta vad jag måste göra i nuet för att framtiden ska bli bra som jag får problem! Men då tar jag ett djupt andetag, tänker på nuet och jobbar vidare :-)

Det här är bara en historia om hur jag lyckas hålla problemen stången med hjälp av medveten närvaro, dvs. att leva i nuet uteslutande (stund för stund)!

Hur har du lyckats med detta i praktiken? Berätta gärna enkla eller djuplodande historier om dina framgångar med denna enkla metod (som dessutom är gratis)!

Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-08-09 16:53 #1 av: GitteL

När jag då fokuserar min uppmärksamhet på det jag gör för tillfället så finns inte problemen längre - det är när jag glömmer bort nuet och jämför med det förflutna, för att jag ska veta vad jag måste göra i nuet för att framtiden ska bli bra som jag får problem! Men då tar jag ett djupt andetag, tänker på nuet och jobbar vidare :-)

Så enkelt är det men vi människor har en förmåga att göra det så himla invecklat för oss.

Jag (mitt omedvetna jag) glömmer ofta varandet i nuet.

Ett konkret exempel, Jag skulle ha middag för mina kära dvs min Pappa som jag ej har en mega bra relation med än, vi har precis börjat bygga upp den igen efter ca 2 år.

Jag var DÖ nervös innan de skulle komma så jag funderade och hade en inre stress för att jag upplevt rädsla i det förflutna. Detta tog jag med mig i nuet och gjorde en gammal rädsla till ett problem som inte fanns. I nuet när det finns sinnesro finns det inga problem så jag fick ställa mig en fråga. vad stressar jag upp mig för? Vem är det som stressar? Varför?

Jag ville bli accepterad för den jag var av Dom men VEM är det egentligen som skall acceptera mig som jag är och gör?? Jo jag själv eller rättare sagt att bli medveten igen.

Så mitt medvetna vaknade igen och jag kunde vara närvarande i nuet och tänka Jag hanterar allt som kommer i min väg och då släppte allt.

Jag bara var och det var underbart igen för jag var medvetet närvarande i nuet utan att fundera, analysera eller värdera saker och ting.

Det blev en mycket trevlig kväll. Glad

 

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-08-09 20:50 #2 av: [BigMama]

Åh, det låter så himla underbart när ni får det att funka i praktiken!!!!!! Glad

Det är ju just det jag vill lära mig. Köpte böckerna med Tolle, både den första grundläggande boken och den Lev livet fullt ut - i praktiken. Njae, den första var bra maffig att läsa, jag var för ivrig att komma i gång, tror jag. Jag ska ju stanna upp mellan kapitlen och reflektera... Tålamod är inte min starkaste sida!

Hoppade över till handboken. En sak har jag tagit till fasta som funkar för mig när jag försöker vara i nuet. Nämligen en övning där jag ska iaktta vilken tanke som dyker upp först. Testa!

Jätteffektivt för en överhopad och sönderanalyserad hjärna. Tungan ute

jag håller också med Rickard att PU har hjälpt mig bli mer MEDVETEN. Jag vill också bli mer än medveten och använda mig av medveten närvaro i praktiken.

 

Anmäl
2008-08-09 23:22 #3 av: [Vintersaga]

#2 - Ha ha, det är underbart när det väl funkar :-)

Jag hade också hur mycket problem som helst första gången jag började läsa boken - men sen ni här på PU började prata om hur fantastisk den var så började jag läsa igen... och då begrep jag så sakteliga hur det funkade!

Så även fast jag långt ifrån kan skapa långa stunder av total närvaro i nuet så blir jag så småningom medveten om när jag inte har det... och då är det lättare att ta det där djupa andetaget och svälja förtreten jag bär på... och fokusera på nuet :-)

Oj, den där övningen skulle jag behöva göra - men med tanke på hur snabbt en  tanke kommer in i huvet på mig så hinner jag nog tänka många tankar innan jag blir medveten om den första...

Som Eckhart Tolle säger i boken - det är när vi är här och nu som vi är medvetna, annars är vi omedvetna. Det tycker jag är en intressant reflektion...FlörtSkrattande

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-08-10 00:35 #4 av: bjprofit

#2 Nyfiken på vad det är för böcker?

Kan man vara för mycket i nuet? Vet ibland inte riktigt vars jag är men det är väl inte att vara i nuet?

Har inte riktigt fått kläm på det här tror jag.

Anmäl
2008-08-10 00:49 #5 av: [Vintersaga]

#4 - Idealet är nog att vara tillräckligt ofta i nuet för att inte lägga in en massa värderingar om framtiden skapad av det förflutna... det där lät väl kryptiskt... Flört

Skulle jag leva helt i nuet skulle jag inte planera något för framtiden - och det går att leva så, om jag inte vill göra något som måste planeras och förberedas i god tid.

Men om jag t.ex. vill gå kurs i Stansted i november så måste jag boka mig på kursen för att komma in - annars kanske det inte finns några platser kvar när jag kommer dit!

Samma sak är det med det förflutna. Om jag vill lära mig av det förflutna behöver jag ju se tillbaka på det (tror jag i varje fall) - för att se hur jag gjorde när det inte blev bra t.ex. så att jag inte gör om samma misstag igen :-)

Blev det lite klarare tro...? Obestämd

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-08-10 01:16 #6 av: GitteL

Förstår ej vad som händer med mina inlägg. Trött på detta snart.

Vill lägga in boken som länk men tror ni inte att allt blir dubbelt och hela tråden ser ut som en artikel.

#4 www.bokus.se

 sök Lev livet fullt ut i praktiken. Billigare där.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-08-10 01:20 #7 av: bjprofit

Obestämd lite kanske. Konkret skulle det vara lättare att vara i nuet om man har stimulerande arbetsuppgifter tex?

I mitt fall är jag ofta någon helt annanstans i tanken när jag arbetar.

Dags byta sysselsättning kanske Flört

Jo, första stycket var kryptiskt men jag förstår vad du menar ;)

 

Anmäl
2008-08-10 01:29 #8 av: [Vintersaga]

#6 - Tack Gitte - det var en bra insikt jag fick av ditt inlägg! Trots att vi pratat så mycket om de här böckerna så har jag inte fattat tidigare skillnaden mellan vår bok och den här du visar... och det har jag nytta av inför höstens cirklar ser jag... Flört

Ska beställa den med en gång - men jag köper den från ett annat ställe, för 55 kr billigare...

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9187056844

Kram Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-08-10 01:42 #9 av: bjprofit

#6 Kanon, såg boken the secret också. Köper den till min dotter samtidigt. Skrattande

Anmäl
2008-08-10 01:43 #10 av: [Vintersaga]

#7 - Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när det gäller att leva i nuet. Men det är helt rätt att det är lättare när nuet är behagligt jämfört med när det är jobbigt - men i praktiken är du lika lätt i nuet!

Byron Katie skriver i sin bok The Work att man behöver gilla läget, eller förändra det. Det är en viktig del i att leva i nuet! Jag är lite grand som du, jag drömmer mig bort i tankarna ibland när det är tråkigt på jobbet - det gör nog de flesta till och från. Om man däremot alltid gör det är det bäst att byta jobb!

Hur som helst så fångas jag ganska ofta av mitt arbete - och då blir det en upplevelse i nuet! När jag blir ett med arbetet (går faktiskt *ler*) så blir arbetet problemfritt, för de problem som uppstår hanteras omgående! Jag skjuter inte på dem utan tar itu med dem direkt! Det är att vara i nuet på jobbet.

Så för att finna den totala lyckan på jobbfronten så behöver jag vara närvarande i nuet i allt jag gör. När jag inte gillar nuet så ska jag antingen acceptera nuet som det är, eller förändra nuet!

Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-08-10 02:07 #11 av: bjprofit

#10 Helt fel är det kanske inte att fokusera på annat i jobbet så länge det inte går ut över jobbet.

Om man vänder lite på det och visst det är lite långsökt men då skulle man kunna säga att man har betalt för det intressanta man fokuserar sin uppmärksamhet på istället för tråkiga arbetsuppgifter.

Bedrägligt mot uppdragsgivaren? Obestämd

Anmäl
2008-08-10 02:10 #12 av: GitteL

Herregud alltså, jag kunde ej komma in och blev utslängd. provade att lägga in en länk där boken var billigare men jag är glad att du förstod det Rickard. Din var ännu billigare, än bokus också.

Just nu är jag ej i nuet o lägger mig istället.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-08-10 16:06 #13 av: bjprofit

#12 Hahaha. Hos mig försvann den här tråden bara. Puts väck bara. Kanske supporten jobbade med sidan för gästboken var tom och några sajter gick inte att komma in på alls, ÖN tex.

Tack för boktipsen, blev en hel bunt :)

 

Anmäl
2008-08-10 16:10 #14 av: GitteL

#13 Wow vad kul at du hittade bra böcker till dig själv och din dotter.

Ja jag höll på att bli rasande igår så jag gick och lade mig istället och sov på saken. Fick en enorm kraft av nattens sömn så nu kan jag vara den jag är igen ;-)

Så jag tog fram min bok av Eckhart Tolle och kände lugnet igen.

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-08-10 16:32 #15 av: bjprofit

Bra det, lugnet alltså :-D

Hittade lite trådar och videos här om Tolle, nuet, varandet och tid mm

och nu förstår jag att jag inte fattar ett smack av det här. Kanske klarnar det lite om jag läser lite av böckerna, jag vet inte

Anmäl
2008-08-10 18:15 #16 av: GitteL

#15 Det är många som säger precis så som du gör. Jag förstod inget av detta när jag kom i kontakt med dessa som skulle lära ut varandet i nuet. Vi missar mycket eftersom sinnet är fast i ett trossystem som det är när vi tänker som vi alltid har gjort.

Bara nu det här med nya ifokus, det var ju bra som det var innan men de tar tid att förstå nya saker och intellektet dvs egot som begränsar oss "jobbar" så att vi glömmer att bara vara i nuet. Acceptera det som händer.

Inre stress uppstår när vi är "här" men vill vara "där". eller när vi är i nuet fast vi vill vara i framtiden. Det uppstår en splittring som sliter sönder oss inuti.

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-08-12 00:02 #17 av: [Vintersaga]

Idag gjorde jag en ny grej som handlar om att vara i nuet. Jag var ute med vår hund (som är den som bestämmer i vår familj *skratt*). Han far från vänster till höger på vägen där vi går. Idag känner jag mig harmonisk och låter honom göra det (fast han egentligen borde gå på en sida av vägen) ett tag...

Men till sist tröttnar jag på att han går zig-zag på vägen och säger åt honom att hålla sig till en sida!

I vanliga fall är jag då irriterad på att han aldrig lär sig, att jag hela tiden får "korrigera" detta - men inte denna gången! Glad

Så fort jag hade sagt till honom kopplade jag bort "problemet" och njöt återigen av promenaden. Det gick ett tag och så hände samma sak igen - om igen sa jag till honom och återvände sen till det behagliga nuet :-) ...Och så hände det igen... och igen...

Ingen gång tröttnade jag på detta beteende, utan kunde behålla glädjen på promenaden! Skrattande

När jag inte är i balans blir jag irriterad för att han alltid ska göra detta, att han aldrig lär sig - men denna gång rättade jag bara till det och fortsatte njuta! Han är ju trots allt snart 10 år och har varit sån här hela livet... så låt honom få vara så :-)

Kram Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-08-12 21:00 #18 av: Millaris

Intressant. Detta får ligga till sig lite hos mig tror jag.

#17 Rickard när jag läste detta komma jag att tänka på Cesar Milan. Han säger alltid att hundar lever i nuet - därför är det lika viktigt att vi gör det. Han menar då också att det spelar ingen roll hur gammal hunden är, oönskade beteende kan ändras.

Anmäl
2008-08-12 21:53 #19 av: [Vintersaga]

#18 - Tack Millaris - så har jag också tänkt, att de alltid kan läras :-)

Jag håller helt med dig och Cesar - hundar lever alltid i nuet! Det ser jag när Felix och jag går på promenad, hur han fokuserar helt på alla lukterna m.m. Han liksom glömmer allt annat då :-)

Kram Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-08-15 17:21 #20 av: GitteL

#19 Idag var jag SÅ trött så jag levde helt i nuet i min säng Flört i många timmar och vaknade och tänkte. behöver jag göra allt det jag skall idag, NÄ. Sov du det är du värd.

Känner mig nöjd och nu är det dags för träning som jag lovat mig själv och en stund vid havet för att tanka energi.

Njuter av nuet och fredag.

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-08-16 00:54 #21 av: [Vintersaga]

#20 - Härligt Gitte! Det skulle jag behövt göra igår, efter bara fyra timmars sömn! Förvånad

Nu genomled jag dagen på jobbet och var bra slut tack vare det... Snacka om att inte välja vad som är viktigt i nuet!

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-08-16 01:07 #22 av: GitteL

#21 Haha, ja 4 timmar är ju ej så mycket. jag tror det är fler som gör så ;-)

Kanske blir det tidigt i dag då för dig.

Här är det Malmö festivalen så det är high life i stan nu.

 

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-08-16 01:20 #23 av: [Vintersaga]

#22 - Ja det blir så ibland - men det blir knappast tidigt för mig, men däremot sovmorgon :-)

Ja jag hörde det (att det var Malmöfestival) - hörde det på radion häromdagen...

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-08-16 01:36 #24 av: bjprofit

#22 4 timmar låter mycket ;)

Är du inte på festivalen då?

Anmäl
2008-08-16 01:41 #25 av: GitteL

#23 Ja men det är lite tjatigt nu men kul för ungdomarna.

#24 ja visst är 4 timmar mycket när man inte sovit alls hahaha. Den va bra. 10 poäng. Nä jag valde att jogga istället och ta det lugnt efteråt. Skall dit i veckan istället.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-08-19 01:18 #26 av: [Vintersaga]

Idag har jag inte levt särskilt mycket i nuet. Jag märkte det först när jag kom hem och lade mig på sängen en stund - jag var helt slut och somnade halv fem! Jag sov bara en kvart eller så - men när jag vaknade så insåg jag att jag inte varit närvarande särskilt mycket i nuet...

Sen pratade jag med en vän och var helt fokuserad på nuet! Därefter ringde jag några samtal som fångade hela mitt jag och till min förskräckelse såg jag att det gått flera timmar - jag kände mig kanon Skrattande

Vad ska jag minnas av en sån här dag?

Självklart de goda samtalen - de gav mig mersmak, inspiration, framtidsplaner jag inte närt på länge och underbara kontakter med underbara människor Glad

Kram Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-08-19 01:32 #27 av: GitteL

Vad härligt inspirerande att höra, kan rekommendera att skriva upp dessa tillfällen så du kan gå tillbaka sedan och se. Blir mer kraftfullt svart på vitt än ett blott minne. Spännade det låter.

Detta får mig att tänka på saker som vi vill göra i framtiden men att vi samtidigt får det när tiden är inne.

Har länge sagt att jag vill ha coaching för tjejer som gillar att sminka sig och som tar hand om sitt yttre. Samtidigt är det bra om det inre kommer med i detta som ett paket. Har kontaktat en kvinna som är make up artist men hon var antagligen ej redo då och antagligen inte jag heller enligt universum. ;-)

Idag hade jag vägarna förbi en tjej som jag känt i mina yngre dar o visste att hon hade en lokal med ansiktsbehandlingar och make up m.m. Tänkte men jag går in och frågar om vi kan ha lite brainstorming en dag till att ta coaching och make up i ett paket.

Går in och hon kände igen mig, blev intresserad direkt så på onsd ska vi ut o äta.

Snacka om nuet och göra det som intuitionen säger. Gud vad kul detta kommer bli.

 

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-08-19 12:13 #28 av: [BigMama]

#3 Oj, den där övningen skulle jag behöva göra - men med tanke på hur snabbt en  tanke kommer in i huvet på mig så hinner jag nog tänka många tankar innan jag blir medveten om den första...

Det jag upptäckte med den här övningen var att det aldrig dök upp någon tanke! Mycket ovanligt tillstånd i mitt huvud! Skrattande (Men skönt)

#27 Är det rätt så går det lätt! Kom ihåg att ta låååånga pauser (mellanrum) när ni brainstormar - det är då de stora ideérna dyker upp! Flört

Igår var första dagen på väldigt länge som jag var totalt närvarande. Även de alldagligaste uppgifterna gick lätt och jag hade lust. Så tacksam för denna dag!

Anmäl
2008-08-20 01:56 #29 av: [Vintersaga]

#28 - Det låter fantastiskt att det inte dök upp någon tanke då! Kanske ditt fokus på tankarnas sfär helt enkelt gjorde att du blockerade alla inkommande tankar... för att det inte fanns plats för dem där :-)

Ska prova den när jag har hittat rätt tillfälle - för det måste bli ett tillfälle när det är lugnt och fridfullt omkring mig :-)

Fantastiskt att du lyckades med en hel dag! Jag är glad om jag kan vara i nuet under ett enda telefonsamtal, eller möte med någon spännande person :-)

Kram Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-08-21 00:54 #30 av: GitteL

#28 Är det rätt så går det lätt! Kom ihåg att ta låååånga pauser (mellanrum) när ni brainstormar - det är då de stora ideérna dyker upp! Flört

Helt rätt och jag tog till mig dina ord. Den var kanon med lååååååånga pauser.

Tack fina du. Kyss

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-09-16 20:04 #31 av: Tunrida

Frågan är: Vad är egentligen nuet?

Många tror att nuet är det som händer just nu, att det jag gör just nu, är nuet. Utifrån det perspektivet är nuet endast ett led i en linjär tidsuppfattning: dåtid, nutid, framtid. Livet blir en resa från födelse till död, med vissa hållplatser på vägen. Skrattande

Det är inte vad Nuet är. Det linjära tidstänkandet som dominerar majoriteten av människorna på jorden, är skapat i våra tankar.
För du vet när du förlorar dig fullständigt i något så du blir ett med händelsen; en kyss, en musikkonsert, en spännande film, när du roar dig på tivoli. Glad
Vart tog tiden vägen, utbrister du sen. Tiden bara försvann! Ja, just det!

Tiden försvann för den finns bara i våra tankar. Du tänkte inte på tiden, därför existerade den inte för dig. Tiden är relativ, inte absolut.
När du gick in på tivolit var det Nu och när du gick ut timmar senare, var det fortfarande Nu. Bara klockan visade ett annat klockslag. Men det är alltid Nu, oavsett vad klockan är. Glad

 

Det som sker (tankar, känslor, situationer, din livssituation med jobb och relationer, osv) skulle inte kunna vara möjligt utan utrymme! Du kan inte höra ljud utan den bakomliggande tystnaden, t ex. Ljudet är det som sker och tystnaden är utrymmet för ljudet att finnas.

Nu är utrymmet, som en behållare som allt finns i, kan man säga, även dåtid, nutid och framtid. Allt är Nu.
Du kan inte ha objekt utan utrymme för objekten att finnas.
Nu är målarduken och det som händer är det som målas. Du kan inte måla något alls, om du inte har något att måla på.

Nu är tidlöst och gränslöst. Det är utrymmet mellan dina tankar om nu. Glad
Att leva i nuet är en motsägelse i sig. För du ÄR Nuet. Du är Nu. Du existerar nu, inte sant? Du ÄR.

Anmäl
2008-09-17 14:20 #32 av: Millaris

Wow, tack Tunrida, vilken bra beskrivning. Du satte verkligen huvudet på spiken... Skrattande

Anmäl
2008-09-19 00:03 #33 av: Tunrida

#32
Haha, tack ska du ha Millaris. Skrattande

Anmäl
2008-09-19 01:09 #34 av: GitteL

#31 Otrolig på att uttrycka dig i skrift. Nuet är din grej och det kan du verkligen. Kyss

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2008-09-19 15:40 #35 av: Tunrida

#34
Tack för dina vänliga ord, Gitte! Kyss
"Nuet är din grej..." Haha! Skrattande

 

Anmäl
2008-10-08 00:20 #36 av: bjprofit

Känner att jag måste fråga lite om det här med att leva i nuet i praktiken.

Jag har ej fått riktigt kläm på detta än men igår hände nåt märkligt när jag var och simmade i simhallen.

Simmade först ganska hårt i ca 10-12 minuter och vilade en stund då jag brukar bli rejält trött i höger lår och nästan får kramp i höger fot.

Sen fortsatte jag lite lugnare och simmade yills jag började känna tröttheten i låret igen. DÅ började jag helt plötsligt fokusera hela min uppmärksamhet på min andning och efter en stund var jag inte medveten om nåt annat än andningen.

Till slut tittade jag upp på klockan ovanför bassängen och såg att jag jag simmat närmare femton minuter utan att egentligen märkt av nåt annat än min egen andning. Inte ett dugg trött var jag heller och jag vet ej om jag kände mig så bekväm med situationen heller.

För mig en underlig upplevelse och undrar om detta är att vara i nuet?

Anmäl
2008-10-08 11:03 #37 av: [BigMama]

#36 Lyssnade på Wayne W Dyer en dag, och han beskrev precis det du upplevde på simhallen, fast han simmade i havet i Hawaii... Han beskrev det som att vara i nuet i a f....

Känner inte igen dig med mikrofonen på! Flört

Anmäl
2008-10-08 12:52 #38 av: bjprofit

#37 Kanske åker till Hawaii och jämför då? Flört

Märklig känsla var det samtidigt. Inget tillstånd jag skulle vilja vara i permanent iaf.

Hahaha säg som det är. Har ju skjorta på mig nu Oskyldig

Anmäl
2008-10-08 17:20 #39 av: jagkan

Jag har kännt att jag lever i nuet när jag har tagit en ridtur i skogen, helst tidigt på morgonen, harmoni, vacker natur, kontakten med en okomplicerad varelse(häst) och en känsla av total lycka.

Har också hänt när jag lekt med små barn, kopplat bort allt.

Men vägen dit är ännu okänd för mej, det bara händer ...

När jag kör bil far mina tankar helt fritt, och då kan jag upptäcka att jag är framme, utan att komma ihåg färden... men det känns lite läskigt. Min bil har inga bulor så jag antar att min autopilot är funktionell Flört

 

 

Anmäl
2008-10-09 00:20 #40 av: [Vintersaga]

#36 - Japp, jag skulle säga att det där var ett exempel på att vara närvarande i nuet - kanske inte det roligaste (tyckte du?) men definitivt ett närvarande!

#39 - Samma sak där - när du förlorar dig i det som sker just nu är du uppslukad av nuet. Men jag tror att det i bilkörningen handlade om "ryggmärgsagerande"... och det behöver inte betyda att du var närvarande...

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-10-09 04:03 #41 av: bjprofit

#40 Haha nej det var inte det roligaste jag varit med om men intressant. Inget tillstånd jag skulle vilja gå omkring permanent i kan jag säga.

Finns det månne olika grad av närvarande i nuet? Det kändes nästan lite extremt detta och nog inget jag kommer att sträva efter.

Anmäl
2008-10-09 17:33 #42 av: Tunrida

bjprofit: Du var alltså inte fast i dina tankebanor utan var uppmärksam på andningen i kroppen, så ja, jag skulle också säga att du var närvarande i nuet. Du var där, helt enkelt. Glad

Intressant att du inte uppskattade upplevelsen. Kanske berodde det på att det var en upplevelse som var helt ny för dig och som du därför kände dig lite osäker på?

Det kan nämligen vara väldigt disorienterande att ha en upplevelse av det tidlösa eftersom det går emot allt vi fått lära oss om tillvaron, allt vi är vana vid!
Och man blir ofta förvånad eller t o m chockad, eftersom en tidlös upplevelse inte är som man tänkt sig att den skulle vara. För det kan den aldrig vara, eftersom den går bortom tankar och föreställningarGlad
Vad fick du för känsla av att vara medveten om andningen, eftersom du säger att du inte gillade upplevelsen så värst? Kom känslan under tiden, eller efteråt när du såg tillbaka på upplevelsen?

Sen är det ju så att en upplevelse som du hade är endast en upplevelse med en början och ett slut, som alla upplevelser.
Livet består av upplevelser som börjar och slutar, men det är i det eviga, tidlösa nuet de uppstår.

Så man kan uppleva glimtar eller öppningar till det eviga, tidlösa, som uppstår i nuet och som därför har en början och ett slut. Dessa glimtar kan ge oss en smak av det tidlösa.
Men man kan inte ständigt gå omkring och befinna sig i mer eller mindre hänförande upplevelser av det tidlösa nuet och samtidigt fungera i vardagen.

Så ingen människa kan ju gå omkring i det tillståndet för länge och det är inte meningen heller. Det eviga tidlösa är ingen plats att gömma sig i för att undvika världen.
Meningen är att man ska förkroppsliga insikten/vetskapen om ens sanna jag, så det kan få blomma ut och manifestera sig genom den människa man är.

Man kan ha fantastiska upplevelser av att vara närvarande i nuet och visst, de kan variera i intensitet.
Men det är den ständigt underliggande känslan av stillhet, frid och vetskapen om att allt är okej, även om det inte alltid verkar vara det på ytan av tillvaron, som är betydande.
Den känslan av stillhet kan vara mer intensiv ibland och mer i bakgrunden annars. Men den finns alltid där. Glad

Anmäl
2008-10-11 21:01 #43 av: Ewa-Marie

Svår fråga..Hur lever man här o nu allra bäst!!

Jag hörde för många år sedan en föreläsning om nuet..att vi oftast bara minns vissa tillfällen under dagen..Under tiden du äter frukost så tänker du på vad du ska köpa i matväg när du åker hem..när du sitter i bilen på väg till jobbet,pratar du i telefonen,eller tänker på mötet kl 11..Under lunchen har du antingen lunchmöte,eller så tänker du på ett problem som du ska lösa..På det här sättet minns man ju varken vad man åt till frukost eller lunch..knappt vad man gjorde för två dagar sedan..eller vilken färg löven har just nu..

Jag har jobbat med just utbrända människor under många år..och har också själv varit utbränd..För vissa kommer stoppet i livet som en överaskning,men många har ju varningsignaler flera år innan..men för att bränna sig så måste man brinna..För mig är svaret mindfullness!Alltså att stanna upp flera gånger varje dag..och bara känna efter..Hur står jag?Hur känns det?Hur mår jag just nu?Vad tänker jag på just nu?Ett andetag..två andetag...

Att balansera sin vilja och brinnade med ork och lagom är riktigt svårt..Man får nog först komma på vilka mönster man har..Jag var nog tidigare en "duktig"kvinna..den uppfattningen om sig själv innebar ju massor av ansvar..och görande..

I dag har jag bättre balans mellan min man,görande och min kvinna,varande...De börjar bli lite mera samspelta!

Jag tror inte det finns ett rätt sätt eller någon nyckel till exakt hur man ska göra..man får helt enkelt komma fram till en egen väg..

Jag tänker på barnen..tänk att leva här o nu så intensivt?Sommarloven var evigheter!!Kanske ska vi leka mera!!

Anmäl
2008-10-12 22:36 #44 av: [Vintersaga]

#43 - Jag håller med dig där - det är så mina egna tankar har varit i stort sett hela mitt liv. Visst har där funnits stunder av medveten närvaro - men på det hela taget lever nog många (inklusive jag själv) i framtiden eller i det förflutna!

Jag har själv gått in i väggen och lärde mig på den tre veckor långa (korta) hela sjukskrivningen inledningsvis att leva i nuet - det var bara ett fragment av mindfullnes, men det innebar i stort sett 100% frånvaro av jobbtankar! För mig var det också varningsignaler redan ett par år innan det skedde (trots att jag "milt" gick in i väggen)!

Jag tror som du, att stanna upp varje dag och bara bli medveten om något (andningen, tankar, känslor etc.) är ett jättekliv i rätt riktning - lite grand att leva som barnen och djuren, i fullständig närvaro :-)

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl
2008-10-19 20:27 #45 av: ojrip

Att leva i nuet är väl självklart... men hur gör vi i praktiken? Berätta om hur du gjorde!

Jag mediterar. Låter stillheten göra jobbet. Den gör det mycket bättre än jag :-) enkelt och effektivt.

Resultat: sinnesro, glädje och lust, kärlek

Bonus: allehanda energi-upplevelser :-)

/Pirjo

Anmäl
2008-10-20 13:01 #46 av: [Vintersaga]

#45 - Ha ha, det där var verkligen en win-win-situation! Att först överlåta "problemet" till den smartare delen av en själv och sen få bonus på den insatsen är fantastiskt :-)

Tack Pirjo!

\Rickard

"Det jag fokuserar på växer i styrka!"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.