Relationer!

Medberoende Anhörig

2010-02-26 13:10 #0 av: GitteL

Medberoende är samma som att Du tar ansvar för hur andra känner sig och Du kanske kompromissar hela tiden. Det är svårt att sätta tydliga gränser inför dina nära och kära för rädslan dyker ständigt upp om att inte duga.

Om du har vuxit upp i en dysfunktionell familj är tillvaron ofta rörig och osäker dvs icke närvarande föräldrar som inte såg eller lyssnade på dig för de var väldigt självupptagna.

Kan vara mentalt, känslomässigt eller fysiskt frånvarande föräldrar. Så det behöver inte vara alkohol eller droger inblandat utan det kan vara just andra orsaker till detta beteende.

Vi utvecklar överlevnadsstrategier för att klara av att hantera vardagen - ett så kallat medberoende:

  • Vi har låg självaktning, vilket gör att vi dömer oss själva och andra hårt. Vi döljer eller kompenserar detta genom att vara perfekta. Vi får skuldkänslor när vi tänker på oss själva i första hand och har svårt för att säga nej och sätta tydliga gränser. 
  • Vi känner oss ensamma och obekväma tillsammans med andra människor, speciellt dominanta/auktoritära personer. För att skydda oss försöker vi vara alla andra till lags genom att säga och göra saker vi tror andra förväntar sig av oss för att undvika konflikter. Eller så skapar vi ständiga konflikter i våra relationer.
  • Vi upplever all kritik som personlig kritik och därför upplever vi kritik som något mycket hotfullt.
  • Vi är väldigt osjälvständiga och rädda för att bli avvisade och följden blir att vi är beredda att göra vad som helst för att hålla ihop en relation eller så har vi svårt för att släppa någon nära.
  •  Vi väljer ständigt att ingå relationer med människor som är känslomässigt onåbara.
  •  Vi har ett starkt kontrollbehov, därav är vi osmidiga och saknar spontanitet.
  • Vi har svårt att fullfölja projekt.
  • Vi förväxlar kärlek med medlidande och är benägna att "älska" människor som vi kan tycka synd om och rädda.
  •  Vi söker ständigt bekräftelse och söker allt utanför oss och blir som en flaska med bottenlöst hål. Dvs vi känner oss aldrig accepterade för den vi är och istället tror vi att vi blir accepterade när vi presterar. Vi skall alltid vara den duktiga flickan eller pojken och känner att vi duger enbart när vi gör saker.
  • Vi känner oss aldrig rikigt nöjda inifrån och ut. Följden av detta medberoende-beteende blir att vi ofta antingen själva blir missbrukare, gifter oss med en eller ännu värre båda delarna.

 

Vi kommer att söka efter personer som kan uppfylla vårt behov av att bli svikna och det leder till en ond cirkel. För att bli frisk behöver vi förstå vad som hände med oss när vi var små. När vi börjar arbeta med att läka oss själva, inser vi att vi duger precis som vi är och att det inte är fel på oss.

Missbruk kopplas ofta till alkohol eller droger men det är inte allt. Det handlar mer om en flykt ifrån våra oönskade känslor och vi tar något som tröst för att inte känna av tomrummet.

Vad kan du göra just nu i denna stund, för att ta hand om dina behov?

Vill du ta dig ur detta så finns det många sätt. Ett av dem är att gå min Distanskurs om det känns svårt att mötas i grupp i verkliga livet.

Se vad andra har skrivit HÄR.

Gitte Laserow www.laserowcoach.se

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl
2010-03-22 00:10 #1 av: Lena1971

Tack för en bra artikel!

Anmäl
2010-05-17 19:44 #2 av: Musiken

Valdigt bra artikel! Ar sjalv en typisk medberoende.. Vad jag inte forstar dock ar vart det kommer ifran.. Mamma och pappa fanns alltid dar for mig, och jag kan inte pasta att min barndom saknade nagot.. Rynkar på näsan

Anmäl
2019-03-10 22:07 #3 av: GitteL

Aktuell

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.