Annons:
Etikettkonflikter
Läst 10157 ggr
GitteL
2007-12-12 12:20

Värderingar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Om vi tror att våra värderingar är de rätta så drabbas vår sjävkänsla i mötet med andra.

Värderingar kan skapa problem. Beror på hur vi reagerar och agerar i ett möte med andra människor.

Mina värderingar är rätta-Dina är fel!!! Hur blir vår självkänsla när dessa tankar dyker upp??

Främjar den en öppen kommunikation?? Jag har rätt och du har fel. Jag måste vinna och du måste förlora.

Maktkamp och konflikter som stänger vårt hjärta för att egot har tagit över.

Lyssnar vi då på motparten eller hör vi bara vad han/hon säger?? Hur tolkar du vad som sägs?

Det största hindret mellan alla konflikter är bristen i kommunikation och självtillit.

Om vi koncentrerar oss hela tiden på att vi skall ha rätt så finns det ingen koncentration på att lösa ett problem.

Priset kan bli högt om vi alltid tror att våra åsikter, värderingar och viljan till att vinna är de rätta.

Jag har varit med om detta många ggr och inser att det är förspilld energi att övertyga. Detta är visserligen en process som alla kan lära sig. Vi behöver också lyssna på oss själva i dessa stunder.

En stor smärta i magen om det blir en kamp. Den lyssnar jag till och då vet jag att egot tagit över. Egot=Negativa känslor (Rädslor)

Språket har stor betydelse för självkänslan så att den inte drabbas.

Prova känn efter i en obehaglig situation om det finns någon spänning i kroppen.

Vi har all rätt att ha tankar, känslor och åsikter. Vi har också rätt att ha våra egna värderingar.

Vi har rätt att ha dem, men det betyder inte att de är de rätta.

Av: GitteL

Datum för publicering

  • 2007-12-12

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se

Annons:
Honestyisdead
2007-12-12 16:06
#1

Ibland är det svårt att låta bli att försöka föra över sina egna värderingar på andra :)

AnneN
2007-12-12 17:10
#2

Denna artikel fick mej att tänka på bla Jehovasvittnen som brukar knacka på dörren med jämna mellanrum och vill att man ska gå med i deras tro. En del av de som knackat på hos mej har man kunnat diskutera normalt med och de har även respekterat att jag inte delar deras tro, medan jag även har vart med omen som vart jätte arg och sa att om jag inte tror på gud så kommer jag att brinna i helvetet och försökte mer eller mindre skrämma mej till att ta Gud till mej. Vilket givetvis inte fungerade då jag inte är så lättskrämd och står för den tro jag själv har även om den inte passar in i något av de "fack" som finns.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Engla
2007-12-17 18:26
#3

Intressant.

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Ijin
2007-12-23 15:19
#4

Alltså. Alla som försöker tvinga eller övertyga någon in till en tro gör helt fel. Alla SKA göra sitt eget val, det är inte någon som ska göra det åt en!

Mina egna värdering består av 4 st ord.:p Dom strukturerar hela mitt liv istortsätt.

paronskrutten
2007-12-24 21:52
#5

Mina värderingar: Må bra

Helena

Ijin
2007-12-24 22:11
#6

Mina är:
Lojalitet
Rättvisa
Mod
Heder

 Följer dom orden. Alla har lika stor betydelse.

Annons:
Niklas
2007-12-25 17:12
#7

#6: Går de alltid hand i hand för dig?

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Ijin
2007-12-25 19:57
#8

Japp, det gör dom^^

[Vintersaga]
2007-12-25 21:16
#9

Bra artikel!

De människor jag mest ser upp till är de som respekterar en för den man är - med alla trossystem som man har bland annat. Människor som försöker övertyga en om att de har rätt - är bara besserwissers, de får jag inte lika stor respekt för…

Jag utbildar mig till medium och här kan man också stöta på många varianter på temat. Något känt medium har skrivit en bok och vips så är det som står i boken "sanningen"! Det är bara författarens sanning (som kan vara nog så bra som vägledare). Även om de säger att de "kanaliserat" sin sanning från "andevärlden" (som aldrig har fel) så måsate man vara lite försiktig…

Min tanke är därför som så att viskall vara öppna för att lära oss av andras tänkande - men att vara skeptiska och inte köpa allt som sägs, eller skrivs. Verkar det sunt och fungerar i praktiken är det värt mycket!

Ijin
2007-12-25 22:16
#10

Sanningen har väldigt ofta när människor berättar bara EN sida. Den som skriver det.

[BigMama]
2007-12-25 23:24
#11

Den där smärtan i magen som Gitte skriver om, beror det bara på egot? I så fall måste mitt ego vara hur stort som helst? Tänker på den där känslan av oro som brukar befinna sig i magtrakten, som finns kvar även om man inte har något att oroa sig för just då…

Fundersam Mirja

Ijin
2007-12-25 23:32
#12

Ah! Det finns ett problem där. Magen har alltid rätt, så det finns nog något att oroa sig för om den håller på. Om du inte ätigt dåliga tacos förståss, då är det nog något annat…

GitteL
2008-01-23 19:30
#13

#11 Förstår din känsla och det är SÅ vanligt med denna klump. Skrev till i artikeln så det blev mer tydligt.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se

Annons:
Hennum
2008-01-23 23:15
#14

den där känslan i magen känner jag oxå igen massor. jag har mina värderingar och mina tyckanden. och det jag tycker tycker jag med hela mitt hjärta och själ. jag mår direkt dåligt när någon ifrågasätter mina värderingar. för de är ju så sanna för mej.

men jag vet egentligen att det inte finns någon objektiv sanning och alla ser på allt på olika vis. men vissa saker kan jag inte släppa, och tänker nog inte heller släppa. för de värderingarna grundar sig i en djup känsla för andra människors eller djurs lidande. när folk ifrågasätter den så tänker jag alltid tillåta mej att bli förbannad.

men jag måste lära mej att ändå dra mej tillbaka litet, och inte reagera för stort, för andra måste få ha sina åsikter oxå

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Tuva-Lena
2008-01-23 23:16
#15

Jag känner så väl igen situationen. Men jag vill inte vara den som alltid ger mig - då tror "motståndaren" att den alltid har rätt, och jag uppmuntrar den indirekt att fortsätta sitta på sina höga hästar. Bättre fly än illa fäkta, brukar jag använda mig av. En del människor ser en prestige i att alltid ha rätt, och dom är det ingen idé att försöka omvända. Dom avvecklar jag ganska snabbt.. Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

GitteL
2008-01-23 23:23
#16

#14 Det låter väl klokt det du säger, att du håller fast vid dina värderingar om människors och djurs lidande. Det viktigaste är att du skall må bra och som du skriver lära dig att dra dig tillbaka och inte reagera.

Det går åt så mycket energi att bevisa något för andra som de kanske ändå inte förstår. De vill kanske inte förstå eller så vill de ha rätt. Fortsätt på ditt sätt ;-)

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se

Gronstedt
2008-01-24 10:50
#17

Det beror rätt mycket på vad det handlar om. Om diskussionen gäller huruvida månen är gjord av grönmögelost kan man ju ge upp försöken att övertyga ganska snart. Men om det gäller till exempel vilken väg JAG bör välja (till exempel som i Juves tråd "Tänk om de har rätt", så vore det sjukt att ge sig eller vika undan. Och om det gäller till exempel rätten att plåga djur, så tänker inte jag heller avstå från att predika Glad.

Roger
2008-02-23 15:55
#18

Jag brukar ofta säga -tror du inte att eller -ja tror att i samband med att man diskuterar vardagliga saker som inte har med min yrkesroll att göra. För jag har flera gånger råkat ut för att jag trott att jag har haft kunskap om saker men så kommer det någon som sitter inne med samma kunskap plus en extra pusselbit som ikullkastar hela min teori! Mina slutsattser har säkert varit riktiga utifrån den information som jag hadde från början.

Så jag försöker att inte låsa mig vid mina åsikter utan försöker lyssna och värdera vad andra har att säga. Sen kan man bara hoppas att ingen kommer med en ny pusselbit!! 

Men sen skall man okså veta att det finns människor som alltid säger emot allt man säger för att testa hurpass insatt man är i olika ämnen  och ibland döljer sig en fråga i det dom säger emot. Tex -det kommer aldrig att fungera.då kan det vara så att personen inte har förstått en sak och behöver mer information. Många kanske istället svara -Det fungera visst, istället för att förklara och då är ordkriget igång.

GitteL
2008-02-24 16:23
#19

#18 Ja det ligger mycket i vad du säger. Så gör vi alla mer eller mindre men jag tror vi vill väl i grund och botten. Vi alla har ju vår trosuppfattning hur det skall vara och vill gärna ha rätt.

Tänk om vi kunde lyssna mer på varandra och ställa mer frågor om vad och hur de ser på saken så hade vi kanske förstått varandra lite mer. Det ligger så mycket mer bakom ett ord och en mening och speciellt här på nätet är det svårt att få fram alla nyanser för kroppspråket ser vi inte och det är i våra atittyder vi kan läsa av varandra.

Roligt att du hittade hit.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se

GitteL
2009-10-26 18:44
#20

Vill Du ha rätt och vill Du övertyga andra att du har rätt? Blir du upprörd när andra inte tycker som du?

Då kanske denna artikel kan vara något.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se

Annons:
Tuva-Lena
2009-10-27 01:46
#21

Hej o kram till dig Gitte! Kyss

Tittar i en snabbis innan sängen! På din fråga vill jag svara: Neej, jag behöver inte ha rätt, men jag tycker inte heller om när människor försöker övertyga mig om att jag har fel. Var och en har sina egna erfarenheter som man bygger sin övertygelse på, varför då försöka övertyga någon om att den har fel..? Det måste man uppleva isåfall, tror jag. Flört

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

GitteL
2009-10-27 18:09
#22

#21 Hej gullet och kul att du dyker upp trots du har mycket att göra.

Var och en har sina egna erfarenheter som man bygger sin övertygelse på, varför då försöka övertyga någon om att den har fel..?

YES, där känner jag samma sak och att vi identifierar oss själva med det som sägs.

Gitte - värd för personligutveckling

Hemsida: www.laserowcoach.se

siddelina
2009-12-25 12:17
#23

Bra artikel, Gitte!

Jag tycker inte att man ska döma en person efter utseende eller hur de beter sig. Varje människa är värdefull, oavsett hur man är och oavsett hur man ser ut. Och ibland kan det finnas omständigheter som gör att en människa beter sig otrevligt.

Jag har stött på medmänniskor som i en diskussion känner sig provocerade av att jag inte håller med dem. De försöker övertyga mig om att jag har fel och att de har rätt. Ibland har jag lyssnat och kommit fram till att de faktiskt har rätt men alldeles för ofta har jag känt mig påhoppad och blivit sur.

En god vän till mig som jag träffar ibland, brukar varje gång vi träffas ta upp att en arbetskamrat pratade bakom ryggen på mig när jag beslutade mig för att läsa vidare. Hon blir upprörd och menar att den här arbetskamraten är ond, medan jag menade att hon antagligen var allmänt jobbig och avundsjuk.

- Hon är ond, hon har mobbat andra … har min vän mässat och jag har blivit irriterad.

Men när jag tänker efter så har jag och den här arbetskamraten inte något mot varandra. Vi jobbade bra ihop och vi hade roligt tillsammans. Jag har inte heller hört henne säga något ofördelaktigt om någon annan.

Sist jag träffade min vän, komma samma sak upp, men den här gången valde jag att lyssna på det hon berättade. Hon berättade att min arbetskamrat som bytt avdelning vantrivs redan (varit där sedan två månader) och vill tillbaka till sin gamla avdelning.

Jag lyssnade och sedan sa jag till min vän att förmodligen känner min arbetskamrat sig inte riktigt tillfreds med sin tillvaro och då är det synd om henne om hon mår dåligt.

Efter jag sagt detta tystnade min vän och sa till sist att hon borde byta arbete då om hon inte trivs. Jag gick därifrån med en inre känsla av att vara tillfreds. Jag som tidigare blivit otroligt sur och argumenterat tillbaka,ganska aggressivt till och med när min vän tog upp den här händelsen, hade lyssnat på henne och sedan helt lugnt talat om vad jag tyckte.

 Kanske hade hon bara ett behov av att få det här ur sig, att det tyngt henne. Men när jag blev sur och började att argumentera tillbaka så lyssnade jag inte på det hon ville ha sagt.

Upp till toppen
Annons: